Csillagok

Szerencsés balszerencsések, akik többször is túlélték a katasztrófákat

Elsüllyedt hajók, villámcsapások és atomtámadás – nem mese, vannak, akik túlélték mindezt, nem is egyszer! Hogy szerencsések-e, vagy sem, ezen lehet vitatkozni. De az ő történetük tükrében már nem is tűnik olyan nagy tragédiának, ha lekéssük a buszt. Sokak szerint a csodás túlélés egyik oka az lehet, hogy dolguk volt még az életükben.

Vannak emberek, akik vonzzák a bajt. Nem tehetnek róla, egyszerűen ilyenek, és kész. Rengeteg történetet mesélnek a múltjukból, amikkel egyre csak alátámasztják, hogy bizony ők nem a szerencsésebbek közül valók, mert velük mindig történik valami. Kisebb-nagyobb balszerencsék, otthon felejtett kulcs, lekésett busz, elfelejtett beszállókártya, kiömlött vörösbor. Ezeknek a történeteknek azonban valahogy mindig szerencsés a vége. Lemaradt, bosszankodott, úgy érezte, hogy már megint vele, de végül mégis valahogyan jól jönnek ki az egészből, balszerencse ide vagy oda. Vagy ha nem, hát már megszokták, elfogadták, együtt élnek vele.

Fotó: iStock.com/Radiomoscow

Fotó: iStock.com/Radiomoscow

Violet és a süllyedő hajók

És vannak azok, akikkel nagyobb tragédiák történnek. Akik úgy vonzzák a bajt, hogy az a hírekbe is bekerül. Hallottunk már olyan nőről, aki egymásután három különböző hajóval is elsüllyedt. Violet Jessopról van szó. Az első hajó az Olympic volt, a Titanic testvérhajója. 1911-ben összeütközött egy brit hadihajóval. Ez mégsem szegte Violet hajózási kedvét, és jegyet váltott a Titanicra is… Majd 1916-ban gondolt még egyet, és harmadjára is próbára tette a szerencséjét. A Britannic elnevezésű hajó aknára futott. Violet mindhárom balesetet túlélte, 1971-ben halt meg szívszélhűdésben. A tengerbe temették el.

Hétszer sújtott le rá a villám

Egy amerikai parkőr, Roy Sullivan pedig arról ismert, hogy túlélte a villámcsapást. Hétszer. Hihetetlen, de valóban így van. A népesség egészére levetített villámbaleseteket alapul vevő statisztikai adatok szerint annak az esélye, hogy villám csapjon valakibe, 1:28 000. Bár Roy Sullivan minden bizonnyal rontotta az átlagot. Az első eset 1942-ben történt vele egy őrtoronyban, de lesújtott Royra a villám például horgászás és autózás közben is. Miután egy alkalommal a haja is lángra kapott, mindig tartott magánál egy üveg vizet, „biztos, ami biztos” alapon. Végül mégsem a villámcsapás okozta a halálát: szerelmi bánat miatt a 71 éves Roy Sullivan öngyilkos lett.

Fotó: iStock.com/jctabb

Fotó: iStock.com/jctabb

Aki túlélt két atomrobbanást

És ha az előző két példa még nem lett volna elég ahhoz, hogy bebizonyítsuk: ha lekéssük a buszt reggel, az nem is olyan nagy pech, járhatnánk ennél rosszabbul is, itt van Tsutomu Yamaguchi története. Ez a japán férfi ugyanis túlélte a második világháború mindkét atomtámadását. Yamaguchi ugyanis éppen üzleti úton vett részt Hiroshimában 1945. augusztus 6-án, amikor körülbelül három kilométerre tőle felrobbant az atombomba. Beszakadt a dobhártyája és átmenetileg megvakult, majd másnap hazautazott Nagaszakiba. Augusztus 9-én elment dolgozni és elmesélte a főnökének, hogy hogyan pusztított el mindent a hatalmas robbanás, amikor ismét felrobbant egy atombomba nem messze Yamaguchitól. Ekkor nem sérült meg. A férfi rákos megbetegedésben halt meg 2010-ben, 93 évesen.

Szerencsések vagy szerencsétlenek?

A csodás túlélések egy kicsit mindig hátborzongatóak, hiszen szinte hihetetlen, hogy bárki túléljen egy tragédiát, méghozzá többször is! Arról lehetne vitatkozni, hogy ezek az emberek szerencsések vagy szerencsétlenek – őket sajnos már nem tudjuk megkérdezni. Egyesek szerint a katasztrófák túlélői azért nem halnak meg, mert a sorsnak, az univerzumnak, vagy bárhogy is nevezzük az életünket irányító erőket, még dolga van velük. Talán az, hogy megmutassák, nem szabad bosszankodni az apró szerencsétlenségek miatt, inkább örüljünk, hogy nem történt nagyobb baj. Vagy épp ellenkezőleg: bármilyen nagy tragédia is történt velünk, ha úgy kell lennie, túléljük akárhányszor. Legyen szó bármilyen apró bosszúságról vagy hét villámcsapásról…