Csillagok

Rossz szokásaink lelki háttere

Nézzünk szembe a rossz szokásainkkal: mindegyik egy jel, hogy valami nem működik megfelelően az életünkben.

Ezektől az idegesítő, ismételt viselkedésmintáktól megszabadulhatunk, ha mi magunk megértjük, miért csináljuk őket, majd megpróbáljuk megszüntetni azt a rövidzárlatot, ami okozza. Úgy viselkednek, mint a megakadt tű a lemezen, újra és újra ugyanazt szajkózzák: értsük meg saját lelkünk jelzéseit. Meglehet, hogy kellemetlen kérdéseket kell tisztáznunk a múltunkkal kapcsolatban.

Mindenkit ér stressz a hétköznapok során, melyek egy részét egyszerűen nem tudjuk feldolgozni. Ezért keres agyunk olyan tevékenységeket, melyek során levezethetjük a frusztrációinkat.

Fotó: Unsplash/ Rachael Crowe

Fotó: Unsplash/Rachael Crowe

Körömrágás

A körömrágást ugyan sokan gyakorolják, ám néhányuknál ez bizony már komoly szenvedéllyé vált, melyről képtelenek leszokni. Ez főleg az elfojtott agresszióra utal, mivel olyan társadalomban élünk, ahol megengedhetetlen az, hogy bárhol, bármikor nyíltan konfrontálódjunk a környezetünkkel. Ezekkel a mozdulatokkal önmagunk ellen támadunk inkább, lefegyverezzük magunkat és lenyeljük indulatainkat. Ha azonban a köröm melletti bőrt rágjuk, tehát saját húsunkba harapunk, ez azt jelenti, hogy valamin mélyen rágódunk, valami nagyon nem hagy nyugodni bennünket.

Késés

Aki késik, az erejével és a hatalmával szeretne kérkedni, bizonyítani a másiknak, hogy fölötte áll, esetleg növelni benne a vágyat saját személye iránt. De a pontatlanság mögött nagyon gyakran valójában önbizalomhiány áll, az illető így akarja felhívni magára a figyelmet.

Rágózás

Aki mértéktelenül sokat kérődzik, az nyilvánvalóan nem tud elengedni egy problémát, egy élményt, s ezen sokat rágódik. A rágás is csökkenti a félelmeinket, ezzel a mozgással könnyű levezetni a bennünk felgyűlt megemésztetlen, mérgező gondolatainkat.