Otthon

Rehab Critical Mass: felvonulást és családi napot tartanak a fogyatékossággal élő emberek

Harmadik alkalommal rendezik meg a Rehab Critical Mass felvonulást és családi napot Budapesten vasárnap. Célja, hogy felhívják az emberek figyelmét a fogyatékossággal élők társadalmi kirekesztésére, valamint azokra a problémákra és hiányosságokra, amelyek haladéktalanul megoldást igényelnek.

A szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták, a Rehab Critical Mass mozgalom társadalmi összefogást szorgalmaz a fogyatékossággal élő emberek életminőségének, önállóságának és öngondoskodásának javításáért. Az akadálymentes és gyerekbarát rendezvény segítségével szolidaritásra hívják a embereket, hogy láthatóvá váljon egy szoros összefogás, amely alapja lehet egy érezhető változás elindulásának.

A várhatóan többezres menet vasárnap 14 órakor indul a Clark Ádám térről, a résztvevők a Lánchídon keresztül vonulnak az Erzsébet térre, ahol koncerteket, kulturális és családi programokat tartanak. A rendezvényen több nemzetközi cég, startup és magyar vállalkozás, valamint a Munkáltatók Esélyegyenlőségi Fóruma is képviselteti magát, a támogatók között van Budapest Főváros Önkormányzata és a Magyar Paralimpiai Bizottság is, így számos parasportoló is jelen lesz a felvonuláson – írták.

 

Egy korábbi felmérés szerint Magyarországon jelenleg 457 ezer ember él valamilyen fogyatékossággal, családtagjaikat, ismerőseiket is hozzászámolva mintegy 1,8 millió embert érint közvetlenül a fogyatékossággal élők helyzete – olvasható a közleményben. A 2014-es első felvonuláson háromezren, tavaly pedig már hatezren vettek részt a rendezvényen. A szervezők fontosnak érzik, hogy létrejöjjön egy olyan közösség, amelyhez az épnek nevezett társadalom tagjai szövetségesként csatlakozhatnak.