Csak felnőtteknek!

Az oldal alkalmas kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására.

Tartalma a 2010. évi CLXXXV. médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Te + Én

Alkalom szüli a tolvajt? – A kamaszok és a szex

Ki mondja meg, mikor jön el az ideje? Amikor biológiailag vagy amikor érzelmileg megérnek rá? Hány éves korban oké? Na és persze kivel, hol és hogyan? Ha korai, az a baj, ha meg még akkor sem történik meg, amikor már mindenki más javában „felnőtt életet él”, akkor meg az. Van, amikor még szögesdróttal védenénk őket, és van, amikor meg már a pizzafutárt is úgy nézegetjük, hátha megtetszik neki.

Felvilágosítás

A legtöbb gyerek már azelőtt találkozik a szexualitással, hogy bimbózni kezdene benne a kamaszkori szexuális vágy. Ez így volt régen is, ma persze a média és a liberálisabb élet még rátesz egy lapáttal. De bizony még a legerkölcsösebben, legszemérmesebben nevelt fiú és lány is érni kezd, ami természetes folyamat.

Fotó: iStock.com/nndanko

Fotó: iStock.com/nndanko

Amit mi szülőként tehetünk a folyamatban – és tennünk is kell –, az a felvilágosítás. Ez azonban nem szabad, hogy pusztán a szexualitás tényén alapuljon, hiszen a testi érés és a kíváncsiság mellett az érzelmek is virágoznak a kamaszok lelkében. Tudatosítanunk kell bennük a szerelem és a szex kapcsolatát és a felelősségét is. Na meg persze a védekezés fontosságáról sem szabad megfeledkeznünk.

Mindent a maga idejében

„A virágnak megtiltani nem lehet, Hogy ne nyíljék, ha jön a szép kikelet; Kikelet a lyány, virág a szerelem, Kikeletre virítani kénytelen.” (Petőfi)

A szexuális felvilágosítást természetesen nem a tinivé váláskor kell elkezdeni, hanem óvodás korban. Akkor még persze nem kell részletekbe menően magyarázatot adnunk mindenre, elég arra  válaszolnunk, amit kérdez, és úgy, hogy azt megértse. Nagyjából 10 évesen azonban konkrét magyarázatot kell adnunk neki.

A kamaszkori ábrándozás azonban még azelőtt a szerelem érzésével önti el a gyerek szívét, hogy a teste erre alkalmassá válna. Nincs olyan, aki ne álmodozott volna valamelyik jóképű és szép színészről vagy énekesről, aki nem képzelődött volna egy félreérthető mondat vagy pillantás miatt egy évfolyamtársáról. Persze mindez a szerelem a kezdetekben még csak a fantázia szintjén növöget, és időnként a tárgyát is változtatja. Amikor viszont képbe kerül egy hús-vér figura, aki levelet vagy üzenetet ír, aki a kezét is megfogja, majd meg is csókolja, akkor előbb-utóbb a pettingre is sor kerül. Onnan vajon hány lépés maga a szüzesség elvesztése?

Mint a filmeken? Ugyan már!

Azt mondják, a kamaszkort túl kell élnie a szülőnek. A tininek viszont cseppet sem könnyű megélnie. Főleg, hogy ő sem tudja, mi ez a sok változás, ki is ő, mit akar, a társai sokszor megbántják és a benne dúló érzelmi viharok is tönkreteszik a mindennapjait. Ez a nagy szerelmek és barátságok, a lángolások és összeveszések időszaka.

Ha viszont van egy társ, aki jóban-rosszban mellette áll, akivel véd- és dacszövetséget alkotnak, akivel örökkön örökké szeretni fogják egymást, mindez könnyebben elviselhető. A kamaszok azonban sokszor magába a szerelembe szerelmesek, a megfelelő személy megtalálása számukra éppoly nehéz, mint nekünk, felnőtteknek. Minket a tapasztalataink tartanak vissza, őket viszont a tapasztalanságuk veszélyezteti. Mégis hagynunk kell, hogy a szárnyaikat próbálgassák, miközben tudniuk kell, hogy vigyázunk rájuk, ha túl közel repülnének a Naphoz, mi elkapjuk őket. Bármennyire is szeretnénk megóvni őket a csalódásoktól, tudatosítanunk kell magunkban, hogy mindez hozzátartozik az úthoz, ami ahhoz szükséges, hogy érzelmileg stabil felnőtt és felelős partner váljon belőlük. Persze ezt is kicsi korban kell megalapozni.

Fotó:  iStock.com/oneinchpunch

Fotó: iStock.com/oneinchpunch

Védjük és engedjük

Ideális esetben a plátói szerelmet egy idő után felváltja egy igazi. Közben persze a szexualitás is ott kopogtat az ajtón a vággyal teli kíváncsiság és az ismeretlentől való félelemmel kézen fogva. A szüzesség elvesztése azonban nem csak a kislányok számára fontos. Sőt. Nekünk, anyáknak – és apáknak – komoly szerepünk van a fiúk érzelmi felkészítésében, hiszen ők is ugyanolyan sérülékenyek, még ha játsszák is a mini macsót. És persze ők lesznek a lányok partnerei.

Hogy a szexuális érettségnek mikor jön el az ideje, nehéz megmondani, mert a felnőttek szerint sokkal később, mint a fiatalok szerint. Abban azonban sok szakember egyetért, hogy a túl korán kezdett (13-14 évesen) nemi élet tartogat magában némi kockázatot – főként a védekezés területén.

Tiltani azonban nem szabad a kamaszokat a szextől, viszont mire abba az életkorba lép, tudnia kell, hogy ez az ő teste, az ő felelőssége, hogy az érzelmek szerepe ugyanolyan fontos, mint a vágyaké. Jó esetben pedig az a bizonyos nagy esemény úgy történik meg, ahogyan azt még a plátói álmodozások korában elképzelte. Nem árt persze azt is finoman jelezni, hogy ahhoz, hogy az ember igazán örömteli szexuális életet éljen, tapasztalatra van szüksége, meg kell ismernie a saját testét és motivációit. Az elég ritka, hogy valakinek ez már az első alkalommal sikerül. Ami fontos, hogy az intimitás már ekkor se hiányozzon.