Egészség

Betegségek a strandról

Egy forró nyári napon mi is nyújthatna felüdülést, mint a vízpart vagy annak hiányában a strand? Azonban pont amiatt, hogy mindenki odarohan, számos betegséget elkaphatunk a tömegben.

Gombamód

Ahol nedves helyet talál, ott vígan szaporodik a gomba, és megtámadja a bőrt, a körmöket, a hajlatokat. Strandok, uszodák zuhanyzóiban, padlóin vagy a vizes részeken szedhetjük össze és vihetjük haza őket. Aztán elszíneződött körmökkel és hólyagos bőrrel küzdhetünk, vagy épp a nőgyógyásznál feszenghetünk. Megelőzni csak úgy tudjuk, ha tényleg soha nem vesszük le a papucsot a lábunkról, és hazaút előtt azt is fertőtlenítjük, a fürdőruhát rendszeresen cseréljük, saját törülközőnkre ülünk csak le. Ha tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk a fertőzésre, akkor előzőleg megerősítjük természetes védekezőképességünket, előkezeljük a kényes területeket a strand után. Kevesen ismerik a napgombát, ami izzadás hatására alakul ki, piros, később fehér foltokat okoz, és amelyek alatt nem barnul le a bőrünk. Erre sem árt figyelni!

Fotó: iStock.com/ Igor Kirillov

Fotó: iStock.com/Igor Kirillov

Szapora vírusok

Ahogy azt néhány évvel ezelőtt a Balaton partján is láttuk, nem kell sok idő a calici- vagy rotavírusnak ahhoz, hogy terjedni kezdjen. Még a vízbe sem muszáj bemenni, nem is azon át terjed a kórokozó, hanem a levegőn keresztül, a tömegben. Szinte észre sem vesszük, csak amikor 12–24, vagy akár 48 óra múlva elkap mindenkit a családban a hányás, hasmenés, a láz, a gyengeségérzet. Ha szerencsénk van, néhány nap alatt túljuthatunk a betegségen, de gyerekeknél egy hétig is elhúzódhat a gyógyulás. Megelőzni maximum úgy lehet, ha nem megyünk oda, ahol tömeg van – na de nyáron vízparton hol nincs tömeg?

Gyomorrontás

A strandon üzemelő büfék nemcsak drágák, de sokszor bizony a higiéniát is csak hírből ismerik. Az ötven fokban dolgozók, akik közül sokan diákok, nem mindig figyelnek arra, hogy megfelelő hőmérsékleten hűtsenek, mindent alaposan megmossanak. Néha még a maradékokat is visszaforgatják, vagy épp romlott ételt adnak ki az ablakon. Még akár coli-baktériumot is a nyakunkba varrhatnak, aminek tünetei nagyon hasonlítanak a calici- vagy rotavíruséhoz. Ha tehetjük, vigyünk magunkkal hűtőtáskában élelmet és vizet, és ne vásároljunk a parton!

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Staphilococcus, a nők réme

Az egyik legveszélyesebb baktérium, ami a strandon leselkedik ránk. Leggyakrabban a hüvelyben okoz bakteriális fertőzést, de akár súlyos bőrbetegségek is lehetnek a tünetek között. Ha nagyon elkaptuk a bacit, akár lázzal, gyengeségérzettel is számolnunk kell az antibiotikumos kezelés mellett. Ne felejtsünk el a strandra is vinni magunkkal kézfertőtlenítő szert, és használjuk is, legalább az étkezések előtt!

Hőguta

Hiába vagyunk a vízben, ha a felsőtestünk folyamatosan kint van belőle és tűz ránk a nap. Hőség és magas páratartalom idején a vízben is könnyen kaphatunk hősokkot, sőt, le is éghetünk. Fontos, hogy ha rosszul vagyunk, hűvös, elsötétített szobában pihenjünk, ha hányingerünk is van, akkor kortyonként igyunk hideg, szénsavmentes ásványvizet. Mindenképpen hívjunk orvost, főleg a gyerekekhez, de a megelőzés még fontosabb. Sapka mindig legyen rajtunk, és 2-3 óránként ismételjük meg a napvédőkrém felkenését! Igyunk sokat, de csak vizet, és ne cukros, szénsavas üdítőket!