Konyha

Mentsük meg a nyarat I.

Gondoljunk már most a télre, és igyekezzünk megőrizni a kiskert kincseit! A régi idők asszonyainak a tavasz és a nyár volt a legserényebb időszak, hiszen ilyenkor kellett különböző tartósítási eljárásokkal biztosítani a család téli betevőjét. A nagyobb arányban adagolt cukor, méz, vagy kisebb mennyiségben az alkohol, rum, bor, tiszta szesz is tartósít. Fontos, hogy csak az egészséges és hibátlan zöldséget és gyümölcsöt szabad felhasználni, a sérült áru erre alkalmatlan!

Ha befőzés, akkor mindenkinek elsősorban a lekvárkészítés jut eszébe, ám ezen kívül még számtalan olyan ősi módszer létezik, mellyel átmenthetjük a nyarat a hidegebb évszakokra.

Savanyítás           

A savanyúságok készítése talán a második legnépszerűbb spájzolás, van, aki el sem tudja képzelni a vasárnapi rántott húst a nagyi uborkája nélkül, ám a lehetőségek itt is határtalanok! A savanyítás mikrobiológiai folyamatokon alapuló tartósítási eljárás, amelyet egyes mikroorganizmusok elszaporítása tesz lehetővé. A zöldségek savanyítása tejsavas erjesztéssel történik. El lehet tenni ily módon a kisdinnyétől kezdve a fokhagymán át a karfiolig mindent, szinte tényleg csak a képzeletünk szab határt a lehetőségeknek.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Erjesztés

Így készül a kovászos uborka és a savanyú káposzta is, melynél jobb orvosság nem is kell: tele van vitaminnal, jótékony hatással van a bélrendszerre, fogyaszt és meggátolja a daganatos sejtek szaporodását. A káposzta a lactobacillus nevű erjesztő baktériumot tartalmazza, mely az erjedéskor tejsavat szabadít fel. Az igazi savanyú káposzta tehát sosem látott ecetet, egyszerűen csak a legyalult, lesózott fejek nagyjából 2 hét állás és gondos ápolás után megsavanyodnak, s ha jól sikerül a művelet, egyszerűen megérik, és nagyon sokáig élvezhetjük az ízét, vagy készíthetünk belőle számtalan finom, magyaros ételt.