Konyha

Mentsük meg a nyarat II.

Gondoljunk már most a télre, és igyekezzünk megőrizni a kiskert kincseit! Rengeteg különböző lehetőség áll rendelkezésünkre.

Előzőekben volt már szó a savanyításról és az erjesztésről, most azonban nézzük meg a további lehetőségeket, gyümölcsbefőzés és aszalás.

A retró befőzés feltámasztása

Nagyanyáink kedvenc időtöltése a befőzés volt, amit nekünk ma már valahol nehéz megérteni, amikor déli gyümölcsöktől roskadoznak télen is a hipermarketek polcai, de pát évtizeddel ezelőtt ez értelemszerűen még nem így volt, s ha télen is valami finomságra vágyott a család, akkor kénytelen volt anyu vagy a nagyi befőttjeit elővenni. Folytassuk mi is ezt a jó szokást és készítsünk kompótokat, befőtteket a család számára, a télen beszerezhető méregdrága gyümölcsök helyett. A kompót és a befőtt között az a különbség, hogy az egyiket azonnali fogyasztásra készítjük, a másikat, a befőttet viszont eltesszük a kamrapolcra és jellemzően ősszel, télen fogyasztjuk. Mindkettő cukros szirupban puhára főtt gyümölcsöt jelent, ami nem hangzik túl egészségtudatosan, de efölött hunyjunk most szemet. Inkább engedjük el a fantáziánkat és próbáljunk ki teljesen új ízeket, variációkat és fűszereket.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Honosítsuk meg újra az aszalást!

Ez szintén az egyik legősibb és legegészségesebb formája a gyümölcsök és zöldségek tartósításának, habár hazánkban kevesebben alkalmazzuk, aminek talán az éghajlathoz és a napsütéses órákhoz van köze (bár idén erre nem lehet panasz). Azért is nagyszerű, mivel nem kell hozzá sem tartósítószer, sem cukor vagy lé, csupán a jó öreg napsugár és a meleg. Nem kell aszalógépet beszereznie annak sem, akinek nincs kertje vagy erkélye, hiszen a sütő is tökéletesen megfelel erre a célra. Szinte bármilyen gyümölccsel próbálkozhatunk, de a sárgarépa, paradicsom, póréhagyma, petrezselyem sem fog ellenállni a kísérleteinknek.