Konyha

Egyszerű nektarinbefőtt

A nektarin vagy más néven kopasz barack egy igazi kis vitaminbomba, érdemes ezt a nyári gyümölcsöt eltenni télire, hogy akkor is ehessünk belőle. Most egy finom befőttel készültünk, amelynek – ahogy a neve is ígéri – elkészítése egyszerű. Igazán ízletes és hasznos befőtt lesz belőle.

De előbb nézzük, mit is „tud” a nektarin, amiért célszerű télen is fogyasztani. Mondjuk: befőttként. A nektarin az őszibarack egyik alfaja, de azzal ellentétben nem szőrös, a kopasz barack – ahogy neve is utal rá – teljesen sima. Eredetileg a szilva és az őszibarack kereszteződéséből jött létre, íze inkább az őszibarackra emlékeztet. Már 1940-ben elkezdték nemesítését Amerikában, innen indult el hódító útjára Európába is.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Igen magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma: tartalmaz kalciumot, szelént, magnéziumot, B- és C-vitamint, és számos hasznos ásványi anyagot is. Hatékony gyümölcs lehet székrekedésnél, vértisztításra és gyulladásos megbetegségek ellen. De vízhajtó és méregtelenítő hatása is jelentős. Ősszel vitaminkúra is javallott vele, hiszen heti 1-2 kiló nektarin elfogyasztásával feltölthetjük szervezetünket a téli hónapokra vitaminnal és ásványi anyaggal is.

Most nézzük az ígért receptet!

Egyszerű nektarinbefőtt

Hozzávalók: 6 kg nektarin, 48 evőkanál cukor, 2,5 deciliter víz, 1 evőkanál borkén, 1 csomag befőtt-tartósító

Elkészítése: az alaposan megmosott nektarint kimagozzuk, felszeleteljük. Ha 8 deciliteres üvegeink vannak, akkor egy üvegbe 4 és fél csapott evőkanál cukor kerüljön akkor, amikor felváltva a gyümölcsöt és a cukrot belehelyezzük. Minden üvegbe tegyünk egy nagyon kevés borként és tartósítószert. Annyi vizet öntsünk az üvegekbe, amennyi ellepi a gyümölcsöket, ezután csavarjuk az üvegekre a fedőt. Egy nagy dunsztos fazék aljára helyezzünk újságpapírokat, állítsuk rájuk az üvegeket, és öntsünk bele annyi vizet, hogy az üvegek háromnegyedéig érjen. Tegyük a lábast tűzhelyre, forraljuk fel a vizet, majd forrás után kb. fél óráig fedő alatt lassú tűzön dunsztoljuk a befőtteket. Hagyjuk az üvegeket a fedő alatt kihűlni, ez kb. egy nap, csak ezután szedjük ki őket és tegyük a spájzba.

Ugye, hogy egyszerű?