Csillagok

Szerelem, gyermekáldás, bőség – őrült jóstechnikák a „mindent tudásért”

A kártyavetés és a kávézaccból jóslás gyengéd módszer, össze sem lehet hasonlítani azokkal a brutális eszközökkel, amelyeket az ókori jövendőmondók alkalmaztak.

Az emberi történelem során a jóslás vagy jövendőmondás mindig része volt a különböző kultúráknak. Ahogy a civilizáció haladt előre az idők folyamán, úgy finomodtak, úgy váltak mind emberségesebbé a különböző jóstechnikák. Az emberiség évszázadok óta két okból volt kíváncsi a jövőre: érdekelte a közeljövő időjárása, amely nagyban befolyásolta a termést és a táplálékszerzést, emellett pedig kíváncsi volt, mit tartogat számára a jövő az élet egyéb területein. Az igazán durva beavatkozásokat éppen az utóbbiak okán követték el évszázadokon keresztül. Összeállításunkban nem jósolni tanítunk, csupán rövid áttekintést nyújtunk e szövevényes univerzum felszínéről.

Fotó: iStock.com/ Dobino

Fotó: iStock.com/Dobino

Brutális és sötét volt az ókor és a középkor

Nem kívánjuk részletezni, mi minden szörnyűséget követett el az embertelen emberiség évszázadokon keresztül nemcsak a vallás, de a jóslás égisze alatt legitimálva. A világ különböző pontjain az emberáldozatok változatos listáján volt csecsemőgyilkosság, terhes nő hasának felvágása, fejezés, csonkolások és még sorolhatnánk. Később a módszerek enyhültek, az emberáldozatok eltűntek és maradtak az állatokkal vagy tárgyakkal végzett rituálék. Olyannyira, hogy végeredményben bármivel lehetett jósolni a sótól az elhullott fogakig, vagy akár a frissen leölt állatok véréből. Többnyire az eldöntendő igen-nem kérdések megválaszolásánál vetették be a sót, a gabonákat, a személyes használati tárgyakat, a keltáknál a kavicsokat, a görögök a tükröket. Háborúk kimenetelét, halál közeledtét, viták eldöntését lehetett velük mindent kizáróan megjövendölni. Erről eszünkbe jutnak a hírhedt középkori boszorkányüldözések, amikor az bizonyította egy boszorkány ártatlanságát, ha túlélte a nyilvánvalóan halálos procedúrákat, mint az élve égetés vagy víz alá temetés.

Tenyere mindenkinek van

A tenyérjóslás a kártya mellett az egyik legelterjedtebb jóstechnikává lett, lévén tenyere mindenkinek van és mindenkinek egyedi. Adja hát magát a gondolat, hogy egyéni összefüggéseket lehet felvázolni belőle. Nagy vonalakban a következő eseményekre szoktak válaszokat lelni a tenyér ráncai alapján: élet, házasság, gyerekek száma, siker. Ha a neten beírjuk a keresőbe, hogy tenyérjóslás, megszámlálhatatlan magyar és külföldi oldalt és képes magyarázatot kapunk, ahol már az olyan modern dolgokra is tenyérvonalakat találunk, mint a stressz és az utazás. Szóval ha valaki arra kíváncsi, milyen a stressztűrő képessége, mennyit utazgat majd életében és hány gyereke lesz a hosszú távú kapcsolataiból, nézze meg a bankszámlakivonatait, majd elemezze a kezét a neten található szemléltető rajzok alapján.

Luca-napi bolondságok

Az időjárás és a szerelem még a mai modern, szkeptikus és racionális ember fantáziáját is izgatja. December 13-án számos, a jövő évre vonatkozó népi jóstechnika volt szokásban, melyekből a következő évi termésre, a jószágok szaporodására és a jövendőbeli nevének kitalálására irányultak. Kedvencünk a gombócfőzés, amelynél 13 gombócot vagy derelyét tettek fel főni, benne 12 fiú nevével és egy üres gombóccal. Az elsőnek kivett gombóc tartalmazta a leendő férj nevét – és ha az üres került ki elsőnek, nem ment férjhez a leány jövőre. Ugyanezt megjósolták a párna alá tett cetlikkel is. Azt nem tudjuk, hogy ha négy különböző jóstechnikával négy eltérő férfinevet jósolt magának a lány, vajon mi alapján döntötte el, végül melyik lesz a befutó. Szerintünk kénytelen volt ilyenkor a saját ítélőképességére bízni a dolgot és önszántából választani egy férjet magának…

Jóslatok a csésze aljából

Még tudományos neve is van a különféle italok után megmaradt, csésze aljáról kiolvasható jövendöléseknek: tasszeográfia. Az évszázadok óta kedvelt jóstechnikát kávéval és teafűvel is előszeretettel alkalmazták. Elviekben a dolog mechanizmusa a következő: készítsünk egy adag tea- vagy kávéfőzetet, majd öntsük fehér csészébe.

Néhány alakzat és jelentésük: gyertya – hirtelen támadt új ötlet; kutya – hűséges személy; macska – áruló személy; madár – jó vagy rossz hírek; pók – szerencse

Az ital elkészítése és elfogyasztása közben arra a dologra kell gondolni, amivel kapcsolatban a jövőt firtatjuk. Az ital elfogyasztása után a csésze alján maradt formákból kiolvashatjuk a választ. A Wikipédián található Hernádi–Vinkó-féle Jóslások könyve szerint „a pohárnak szimbolikus jelentése van – magát az időkereket jelenti, aminek a pereme a jelent jelzi és ahogy lefelé megyünk, úgy egyre távolabb haladunk az időben. Így a csésze legalja a távoli jövőt jelenti. A bögre füle mutatja a kérdező jelenbéli helyzetét, vagyis a pontos jelent, ami pedig közvetlenül szemben található vele, egyfajta múló hatást gyakorolhat rá. Ha az alakzatok nem annyira kivehetőek, a kérdező jövője nem biztos, de pont az ellenkezője igaz, ha a formáknak éles a körvonala.”

 

Fotó: iStock.com/JazzIRT

Fotó: iStock.com/JazzIRT

Tarot, a jóskártyák királya (vagy királynője)

A tarot eredete ismeretlen, feltételezések szerint Keletről érkezett Európába. A pakli 78 darab különböző jelentésű kártyából áll, melyeket természetesen végtelen számú kombinációban és szabályrendszerrel lehet kirakni. Az egész tarot-elemzés és jelentéstan laikus szemmel elképesztően bonyolult, szkeptikus szemmel pedig nagyjából ugyanannyira vehető komolyan, mint az összes előbb felsorolt jóstechnika. Aki akar, hisz benne és vágyait, elképzeléseit igazolja vele, aki nem akar, nem hisz és nem is próbálja.