Stílus

Fókuszban a szerelem: minimalista esküvők

Nem a nagy csinnadrattától lesz romantikus és emlékezetes egy esküvő. Az ilyen vagy éppen olyan módon, de minimalista esküvők kérdését jártuk körbe. Mások hogyan csinálják?

Amikor egy pár az esküvőjére készül rengeteg dolgot kell elintézniük, eldönteniük, megszervezniük. Sokszor, sokan átesnek a ló túloldalára, és hatalmas költségekbe verik magukat, hiszen az exkluzív esküvői autótól a dekoráción át az ara által viselt ruháig mindenből a legjobbat, legszebbet és persze a legdrágábbat választják. A befektetett pénz pedig nem mindig térül meg, értsétek ezt úgy, hogy nem ettől lesz szép, meghitt és romantikus a nagy nap. A divattervező Kiss Saroltával, akinek egy éve volt a minimalista esküvője és Kuzma Orsi menyasszonnyal, esküvőszervezővel beszélgettünk arról, hogy miért is lehet szebb egy visszafogott szertartás és lagzi, mint a rongyrázós verziók.

Fotó: United Photographers

Fotó: United Photographers

Egy esküvő ezerféleképpen lehet minimalista, de a cikkünkben szereplő menyegzőkben az a közös, hogy nem több milliót, hanem alig pár százezret áldoztak a párok az egész haccacáréra. Van, aki ezt úgy oldotta meg, hogy az exkluzív helyszín javára lemondott a több száz fős vendégseregről, de van olyan is, aki inkább más költségekből vett vissza. Mi például tavaly tartott esküvőnkön a körülbelül hetvenfős vendégszámból nem szerettünk volna engedni, de mivel a pár százezres költségkereten belül kívántunk maradni, ezért a szabadtéri, piknikes megoldásra szavaztunk, ami során, amit tudunk, mi csináltunk.

Fotó: United Photographers

Fotó: United Photographers

Az esküvőszervezés elején a legtöbb pár mindent akar, ezt Orsi is elsőre leszögezi: „Szerintem elsőre előfordul, hogy mindenki többet szeretne, mint amit a pénztárcája enged”, éppen ezért Orsi első körben mindig küld egy listát, hogy körülbelül tól-ig mennyibe kerülnek a helyszínek, étel-ital, fotósok, dekor, torta, ruha, zenekar a tervezett vendégszámra.

Sacinak és férjének már az esküvő előtt határozott elképzeléseik voltak a nagy napjukról, és azt is tudták, nem akarnak szemtelenül nagy összeget költeni. „Eleinte két elképzelés volt a fejünkben az esküvőnkről. Az első verzió egy kerti parti volt, egy laza, kötetlen nagy baráti összejövetel. A fűben plédek, párnák, gyertyák, tábortűz, bogrács, laza ruhában mindenki, mezítláb. Azonban ehhez nem találtunk megfelelő környezetet, helyszínt, amivel azonosulni tudtunk volna, vagy ne lett volna szemtelenül drága” – meséli Saci, akik végül a másik, jóval költséghatékonyabb, párhuzamosan futó verzió mellett tették le a voksukat, így az esküvő abban a szállodában volt, ahol korábban az eljegyzési vacsorájuk is. Bár nem gondolnánk, de tényleg kedvezőbb áron bonyolították le így az egész ceremóniát, mintha egy külső helyszínen rendezték volna meg a piknikes, nagy létszámú eseményt.

Fotó: United Photographers

Fotó: United Photographers

Orsi, mint szervező az ilyen párokat szereti, akik tudják, mennyit szánnak az eseményre: „Szeretem, ha tudom a budgetet, mert irtó kellemetlen, amikor hetekkel, hónapokkal később kiderül, hogy nem férünk bele a kalkulációba” – és hozzáteszi: általában nincs olyan helyzet, amit ne tudna megoldani, de 100 főre másfél millióból és ötmillióból teljesen mást lehet varázsolni, nem mindegy.

Orsi egyébként jelenleg a saját esküvőjét is szervezi, ahol nemrég kicsit módosítani kellett az elképzeléseiken: „Az élet úgy hozta, hogy az előzetes, szívünkhöz oly közeli tervet nem tudjuk megvalósítani, de kitaláltunk egy vagányat, ami továbbra is mi vagyunk, a létszámot sem kell lejjebb vinni és a számunkra fontos pontok létrejönnek.”

Ha a mimimalista vonalon, határozott elképzelésekkel halad egy pár, akkor akár a szervezés idejét is redukálhatják, ahogyan azt Saciék is tették. „Ahogy megtaláltuk a helyszínt, ami végül nem volt nehéz, onnantól kezdve körülbelül 3-4 napot vett igénybe a szervezés. Ez kevésnek tűnhet a szokásoshoz képest, hiszen mások heteket, hónapokat töltenek el a szervezéssel. De nekünk mindenről pontos elképzeléseink voltak, ami ráadásul mindenben egyezett is” – ecseteli Saci.

Fotó: United Photographers

Fotó: United Photographers

A minimalista esküvő persze nem azt jelenti, hogy ne költsünk semmire, mindent csináljunk mi magunk, csupán azt, hogy maradjunk a racionális keretek között, és ha lehetőség van, keressünk alternatív megoldásokat. „Amire mindig ajánlom, hogy áldozzanak, az a jó fotós, a jó catering és a jó DJ vagy zenekar. Ebből kettő a hangulatot alapozza meg, a fotós pedig gondoskodik róla, hogy csodálatos emlékek maradhassanak annak az egyetlen napnak a pillanataiból” – hívja fel a figyelmünket Orsi, az esküvőszervező.

Saciék okosan választottak helyszínt: a lakosztály bérlése kicsit sem volt drága, a vacsorát pedig a szálloda éttermében tartották, de semmi pompa, csak egy sima, csendes, visszafogott vacsora volt egymás között a tényleg szűk családdal. „Másnap a barátokkal a várban a borfesztiválon koccintottunk, pont ott, ahol az esküvő előtt egy évvel találkoztunk, és ahol az első randevúnk volt. Így lett kerek egész a történet” – meséli Saci arról, hogyan oldották meg, hogy a szűk család mellett a tágabb baráti társasággal is megünnepeljék a frigyet.

Fotó: United Photographers

Fotó: United Photographers

Amire sok menyasszony rengeteget költ, vagy legalábbis a teljes költségvetés jelentős hányadát, az a ruha. Sokan hatalmas összegeket költenek kölcsönzére – ezt egyébként Orsi nem javasolja, sőt Saci sem ezt az utat választotta, ő egy saját tervezésű, hátul nyitott, fehér pamutruha mellett döntött, amit elsőre talán túl egyszerűnek gondolnánk, pedig nem volt így: „A hátul nyitott, nyakbakötős hosszú ruha elegáns, és fehér pamutból varrva kényelmes is volt egyben. Amivel kicsit feldobtam az összhatást, az a piros körömlakk, a piros magas sarkú és a menyasszonyi csokor piros szalagja volt. A hajamat hullámosra sütöttük be, egyik oldalról fehér virággal félretűzve, ez is a lehető legegyszerűbb módon.”

„Az én hitvallásom az, hogy az esküvőnél is az élmény a fontos. Ez nem cirkuszi mutatványosokat jelent, legalábbis a mi esetünkben egyáltalán nem! A mi esküvőnk nyelvére lefordítva meghitt hangulatot, pillanatokat, felszabadult légkört, finom ételeket, sütiket, italokat, sok nevetést, egy játékos délutánt, fesztelenséget” – foglalja össze Orsi saját esküvője kapcsán azt a nagy igazságot, amit nem árt minden házasulandó párnak szem előtt tartania, ha nem szeretnék, hogy elszaladjon velük a ló.