Konyha

Házi áfonyalekvár

Az áfonya nem éppen olcsó gyümölcs, de igazi egészségbomba, ezért ne csak nyáron fogyasszuk, hanem tegyünk el belőle télire is. Ehhez a legjobb megoldás, ha lekvárt főzünk belőle.

Az áfonyalekvárt számos ételhez kínálhatjuk, nemcsak édességekhez jó, hanem húsokhoz, de rántott camembert sajthoz is remekül illik. Ráadásul egészséges is: hatalmas tápértékkel bír, és minden más gyümölcsnél vagy zöldségnél erősebb és hatékonyabb antioxidánsokat tartalmaz, így nagyon sok beteségtől véd. Az áfonya további jótékony egészségügyi hatásai és öregedésgátló jellemzői közé sorolhatjuk a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kialakulási kockázatának jelentős csökkenését. Továbbá a fekete áfonya segít megőrizni az egészséges bőrt és csökkenti a kor előrehaladtával kialakuló bőrhibákat. És még hosszan sorolhatnánk, hogyan hat jótékonyan a szellemi tevékenységünkre is. Egy a lényeg: ne csak nyáron, télen is együk. Mondjuk is, hogyan.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Házi áfonyalekvár

Hozzávalók: 1,5 kg fekete vagy más néven kék áfonya, 0,5 befőzőcukor, 3:1 típusú

Elkészítése: Az áfonyaszemeket alaposan mossuk meg, majd tegyük egy nagy tálba. Öntsük rá a befőzőcukrot, azt keverjük el a gyümölcsökön, és fél napig hagyjuk állni. Ezután a cukros áfonyákat öntsük egy nagy lábosba, tegyük a tűzhelyre, és közepes lángon kezdjük főzni. Az áfonya szép sötét levet ereszt, a szemek pedig megpuhulnak. Időnként kavargassuk. Várjuk meg, amíg felforr, és attól kezdve 10 percig forraljuk. Szépen besűrűsödik. Aztán előzőleg sterilizált befőttesüvegekbe adagoljuk, és miután lezártuk az üvegeket, állítsuk azokat 10 percre fejtetőre. Aztán újra a talpukra, és csomagoljuk őket száraz dunsztba. Abban hagyjuk kihűlni a lekvárt. Aztán hordhatjuk őket a spájzba, és máris elkészült a télire való áfonyalekvár.