A fekete szeder színanyagtartalma igen hasznos, mert többek között védi a szívet, segít a rák megelőzésében. További jó tulajdonsága, hogy a szedernek magas a vitamintartalma, nyomelem- és cukortartalma is, mi több, a szeder antioxidáns-tartalma a citrusfélékét is meghaladja. Érrendszerünkre is pozitívan hat, segít megőrizni memóriánkat, és az immunrendszert is erősíti. Megéri tehát télen is fogyasztani.
Lekvárként ehetjük kenyéren, kalácson, finom palacsintában és grízes tésztán, de süteményekbe, desszertekbe is kiváló.
A szederlekvár
Hozzávalók:
1,5 kg fekete szeder
0,5 kg 3:1 befőzőcukor
Elkészítése:
A gyümölcsöket alaposan mossuk meg, majd tegyük egy nagy fazékba vagy lábosba. Borítsuk rá a befőzőcukrot, és gyújtsuk meg a lábos alatt a gázt. Hagyjuk, hogy a hőtől levet eresszen a szeder, időnként kavarjuk meg tiszta (előzőleg másra nem használt) fakanállal, hogy a cukorból szépen jusson mindenhova. Amikor a gyümölcsök megpuhultak, egy botmixerrel zúzzuk össze azokat. (Ha nincs botmixerünk, krumplitörővel is összenyomkodhatjuk a szederszemeket.) Ha azt szeretnénk, hogy szederdarabok maradjanak a lekvárunkban, akkor ne zúzzuk össze az összes szedret. Főzzük tovább, és a forrástól számított 8-10 percig forraljuk még. Azután előzőleg sterilizált befőttesüvegekbe adagoljuk. Tekerjük az üvegekre a fedőket, majd állítsuk fejtetőre az üvegeket. 10 perc elteltével fordítsuk őket a talpukra, és tegyük őket száraz dunsztba. Hagyjuk abban kihűlni a lekvárunkat. Ez körülbelül 1-2 napig tart, aztán vihetjük is a spájzba.