Konyha

A legegyszerűbb szederlekvár

A fekete szeder finom, zamatos és jótékony, ráadásul most van a szezonja. Vegyünk belőle bőven, együnk is belőle, a maradékot pedig főzzük meg lekvárnak. Mert ebből a csodás gyümölcsből jó, ha van télen. Mondjuk is, hogy miért. Aztán jön a lekvár receptje, amely olyan egyszerű, hogy kezdő háziasszonyok is bátran bevállalhatják.

A fekete szeder színanyagtartalma igen hasznos, mert többek között védi a szívet, segít a rák megelőzésében. További jó tulajdonsága, hogy a szedernek magas a vitamintartalma, nyomelem- és cukortartalma is, mi több, a szeder antioxidáns-tartalma a citrusfélékét is meghaladja. Érrendszerünkre is pozitívan hat, segít megőrizni memóriánkat, és az immunrendszert is erősíti. Megéri tehát télen is fogyasztani.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Lekvárként ehetjük kenyéren, kalácson, finom palacsintában és grízes tésztán, de süteményekbe, desszertekbe is kiváló.

A szederlekvár

Hozzávalók:

1,5 kg fekete szeder

0,5 kg 3:1 befőzőcukor

Elkészítése:

A gyümölcsöket alaposan mossuk meg, majd tegyük egy nagy fazékba vagy lábosba. Borítsuk rá a befőzőcukrot, és gyújtsuk meg a lábos alatt a gázt. Hagyjuk, hogy a hőtől levet eresszen a szeder, időnként kavarjuk meg tiszta (előzőleg másra nem használt) fakanállal, hogy a cukorból szépen jusson mindenhova. Amikor a gyümölcsök megpuhultak, egy botmixerrel zúzzuk össze azokat. (Ha nincs botmixerünk, krumplitörővel is összenyomkodhatjuk a szederszemeket.)  Ha azt szeretnénk, hogy szederdarabok maradjanak a lekvárunkban, akkor ne zúzzuk össze az összes szedret. Főzzük tovább, és a forrástól számított 8-10 percig forraljuk még. Azután előzőleg sterilizált befőttesüvegekbe adagoljuk. Tekerjük az üvegekre a fedőket, majd állítsuk fejtetőre az üvegeket. 10 perc elteltével fordítsuk őket a talpukra, és tegyük őket száraz dunsztba. Hagyjuk abban kihűlni a lekvárunkat. Ez körülbelül 1-2 napig tart, aztán vihetjük is a spájzba.