Te + Én

Jelek, hogy túl féltékeny a partnerünk

A féltékenység tud aranyos, hízelgő, megtisztelő lenni, de ugyanakkor idegesítő, felháborító vagy egy végső érv a szakítás mellett. Vessünk számot!

Amennyiben a partnerünk féltékeny típus, biztos, hogy mindkettőnk életét megnehezíti, sőt mi több, ezzel a viselkedéssel veszélybe is sodorhatja a kapcsolatunkat. Ha az alábbi jeleket tapasztaljuk, üljünk le beszélgetni vele, s kérdezzünk rá az okokra, hátha megnyílik. Általánosságban elmondható, hogy a féltékeny félnek mindig elsősorban önmagával vannak problémái, nem pedig a partnerével, csupán csak nagyon ügyesen projektál.

Fotó: Unsplash/Korney Violin

Fotó: Unsplash/Korney Violin

  1. A féltékeny pár szabályokat állít fel, s meghatározza a másiknak, kivel, mikor és mennyi időre mehet el. Ez nagyon nincs rendben, mindenki saját maga rendelkezik az idejével.
  2. Folyton a párja mellett szeretne lenni, a nap 24 órájában, mert nem tudja elképzelni, hogy külön is jól érezhetnék magunkat esetleg.
  3. Folyton azokat szapulja, akik megcsalták a partnerüket, még akkor is, amikor épp nem vág témába az, amit mond, de látszik, hogy folyton ezen jár az agya. Ez gyakorlatilag kimeríti a manipuláció fogalmát.
  4. Főleg azok hajlamosak a féltékenykedésre, akiknek kicsi a szociális köre, azaz kevés a barátjuk, ismerősük, rokonuk. Ilyenkor minden szociális vágyát a partnerén szeretné kiélni, ez nem egészséges, főleg abban az esetben kényelmetlen, ha a másik fél kiterjedt baráti hálózat közepén éli a mindennapjait.
  5. Ha folyton másokhoz hasonlítja magát, akkor biztos, hogy önértékelési zavarai vannak. Ha folyton azt nézi, ki magasabb, ki vékonyabb, ki gazdagabb, mint ő, akkor nagy eséllyel a komplexusait a partnere kínzásával enyhíti majd.