Otthon

Csökkentek a szabálytalanságok a kalandparkokban

Júliusban ismételt ellenőrzést folytattak az ország mindazon kalandparkjaiban, ahol az egy hónappal korábbi ellenőrzés hiányosságokat tárt fel. Pozitív volt a tapasztalat, ugyanis a legtöbb helyen az előző vizsgálat hatására megszűntek a hiányosságok, de az is kiderült, hogy az üzemeltetők továbbra sem fordítanak kellő figyelmet az alapvető követelmények betartására – adta közre a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) a honlapján.

Az NFH közlése szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által a családok biztonsága érdekében elrendelt vizsgálat keretében a fővárosi és megyei kormányhivatalok munkatársai ezúttal összesen 53 kalandparkban 129 berendezést ellenőriztek. 23 helyszínen 41 berendezés továbbra sem felelt meg az üzemeltetésre vonatkozó jogszabályi előírásoknak. A kifogásolási arány az eszközök tekintetében ugyanakkor mintegy 22%-kal alacsonyabb, mint az előző ellenőrzés során.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Keszthelyi Nikoletta, fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár kiemelte: „Az eredmény alátámasztja, hogy rendszeres vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy az üzemeltetők a jogszabályoknak megfelelően működjenek és jobban odafigyeljenek a követelmények betartására. A kalandparkok folyamatos ellenőrzésekre számíthatnak, az ellenőrzéseket addig folytatjuk, amíg nullára nem csökkennek a családokat súlyosan veszélyeztető körülmények.

A vizsgálat továbbra is a kalandparkokat működtető cégek berendezéseinek megfelelőségi tanúsítványaira, a berendezések adattábláin feltüntetendő jelölésekre, az üzemeltetési napló szabályos vezetésére és a kezelő személyzet biztonságos működetéshez szükséges képesítési igazolásainak meglétére irányult.

A hatóságok az ismételt ellenőrzést követően megindították a fogyasztóvédelmi eljárásokat, két esetben megtiltották a kalandpark működését.