Otthon

A tengelic lesz 2017-ben az év madara

A tengelic nyerte el 2017-re az év madara címet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) internetes szavazásán, amely szerdán fejeződött be. A legtöbb szavazat a tengelicre érkezett, ezért a civil szervezet ennek a madárnak, illetve élőhelyének védelmével foglalkozik kiemelten a jövő évben. Az egy hónapig tartó lakossági szavazáson a tengelicre 5445, az erdei fülesbagolyra 4446, míg a házi verébre 2632 voks érkezett.

Mint írják, az év hátralévő időszakában az MME szakmai stábja elkészíti a fajt bemutató anyagokat, illetve kidolgozza azokat az ajánlásokat, amelyekkel a lakosság, a közterületi zöldfelületeket kezelő állami és önkormányzati szervezetek, cégek segíthetik a fészkelő állomány védelmét, különösen a lakott területeken – közölte az MME az MTI-vel.

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

A tengelic az egyik legszínesebb és leggyakoribb pintyféle. Sík és dombvidéken egyaránt előfordul, a települési kertek, parkok, fasorok gyakori költőfaja. Vékony növényi szálakból álló, szőrrel és a nyárfa termésszőreivel bélelt fészkét fák, magasabb bokrok lombkoronájának szélére építi. Évente két-három fészekaljat is nevel, alkalmanként 4-5 tojást rak. Szinte mindig csapatosan látni, a madáretetők gyakori vendége. Apró gyommagvakkal táplálkozik, de fiókái étrendjét bogarakkal és hernyókkal egészíti ki.

Az MME által 1979-ben elindított Év madara program célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok és élőhelyük társadalmi szintű bemutatása, amelyek védelmében a lakosság egészének fontos szerepe van – írták a közleményben.