Kultúra

Egy ecsetvonásnyi Észtország és a Grimm testvérek meséi

Két új kiállítás is nyílik szeptemberben a Deák17 Galériában. Szeptember 12-től az Élt egyszer egy… kiállításon 20 észt művész képeit lehet látni, akik a Grimm testvérek meséiből merítettek ihletet. Szeptember 17-től pedig a Meixner 20 tárlaton a Meixner Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola jelenlegi és egykori diákjainak alkotásait lehet megnézni.

Szeptember 12-től látogatható a Deák17 Galéria ÉLT EGYSZER EGY… kiállítása, amely a Grimm mesék világába kalauzol el bennünket, méghozzá észt alkotók munkáival. A kiállításon látható 59 munka alkotói – 20 észt művész – a Grimm testvérek meséiből merítettek ihletet a képeik elkészítéséhez.

A kiállítás kurátora – Viive Noor – ezt írta a kiállításról: „Élt egyszer egy…“ – rendszerint e szavakkal kezdődnek a mesék. „Élt egyszer két…“ – így kezdődik ennek a kiállításnak a története. Élt egyszer két fivér, és a mesék gyűjtése lett a hivatásuk. Meséké, amelyek a zord időkből több száz emlékező és mesélő száján át jutottak el egy derűsebb új korba. De vajon csakugyan annyival derűsebb ez a kor? A jó és a gonosz az idők kezdetétől fogva harcban állnak, és alighanem az idők végezetéig az ember kísérői maradnak…”

Az online megnyitó szeptember 11-én 17 órától látható a Facebookon.

Szeptember 17-től a Meixner Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak munkáit lehet megnézni. Az iskola alapításának 20. évfordulója alkalmából mutatják be mindazt, ami 20 év alatt a komplex Meixner atmoszférában született.

Ennek a kiállításnak az online megnyitójára szeptember 16-án 16 órakor kerül sor a Facebookon.

Új résszel jelentkezik a FAKULTATÍV FÉNYTANÓRÁK videósorozat is, amelyben a tükröződés témájához kapcsolódóan Szigeti Gábor Csongor két munkáját, egy interaktív videóinstallációt és egy fényinstallációt ismerhetünk meg a Deák17 Galériában.