Siker

Pénz nélkül egész életet élni – lehetséges a lehetetlen?

A korábban tanárként és pszichoterapeutaként dolgozó német Heidemarie Schwermer élete utolsó húsz évében pénz használata nélkül élt. Mindent, amire szüksége volt, csereberével és munkával szerzett meg. Vajon ez a mai modern embernek is menne? Heidemarie Schwermer idén márciusban elhunyt. Ezzel az interjúval emlékezünk rá. .

„Még soha nem voltam ilyen boldog” – mondja a 20 éve pénz nélkül élő nyugdíjas.

Heidemarie teljesen átlagos életet élt addig, amíg két gyermekével együtt el nem költözött férjétől Dortmundba, a Ruhr-vidékre. Az asszonyt elképesztette a rengeteg ott élő hajléktalan, és elhatározta, segíteni fog rajtuk. Nyitott egy kis boltot, ahol nem eladott, hanem a pénz teljes mellőzésével cserét ajánlott. Aki betért hozzá, egy számára épp haszontalanná vált tárgyat lecserélhetett egy hasznosra, illetve „tárggyá tehette” munkáját, különböző képességeit is. Az ötlet a helyi nyugdíjasok és munkanélküliek körében akkora népszerűségre tett szert, hogy Heidemarie számba vette saját, feleslegessé vált holmijait, és addig nem vett magának új terméket, amíg azokat oda nem adta másoknak. Otthagyta az állását, és teljes figyelmét csereüzletének szentelte, 1996-ban pedig, amikor már a gyerekei is kirepültek a fészekből, Heidemarie teljesen mellőzni kezdte a pénz használatát. Eladta a lakását, a szállásért cserébe takarít és házimunkát végez, minden mást pedig cserél. Minden holmija elfér egy bőröndben, de az asszony boldogabb, mint valaha.

Forrás: Unsplash/Austin Schmid

Fotó: Unsplash / Austin Schmid

Heidemarie gondolata nem teljesen egyedülálló, hiszen Firenzében is megnyitotta már ajtaját az az étterem, ahol nem kell pénz ahhoz, ha jól akarunk lakni. A firenzei L’é Maiala nevű étterem arról híresült el, hogy a vendégek terményekkel (sajttal, zöldséggel, gyümölccsel), csecsebecsékkel, használati tárgyakkal, akár festményekkel is fizethetnek a fogásokért. Természetesen nem lehet az utcáról csak úgy betévedni az étterembe. Annyira népszerű a hely, hogy hetekkel a vacsora előtt asztalt kell foglalni. Ha téged is érdekel a dolog, íme az étterem közösségi oldala:  https://www.facebook.com/L-E-Maiala-371922986194370/

Így spórolhatsz te is!

Bár olyan korban élünk, ami a fogyasztásra és a tárgyak felhalmozására épít, nem muszáj részévé válnod az ördögi körnek. Nézz körül a lakásodban, és vedd számba a felesleges dolgaidat, ruháidat, és tedd őket csere tárgyává, ahogy Heidemarie is tette! Szomszédaiddal, barátnőiddel, ismerőseiddel vagy önkéntes segítőkkel akár cserebereklubot is alapíthattok, ahol mindenki szert tehet valami olyanra, amire régóta vágyik valami olyanért cserébe, amit évek óta csak egyik polcról tesz a másikra. Legyen szó gyerekruhákról, táskákról, berendezési tárgyakról, akár a közösségi oldalakon is létrehozhattok csereberélő oldalakat, ahol távolabb élő emberekkel is kapcsolatba léphettek, vagy ajándékozással segíthettek valakin, aki rászorul.

Nagyanyáink profik voltak

A fogyasztói társadalom térhódítása előtt a tárgyak felhalmozása nem volt divat – nem is volt pénz rá. Mindenki megbecsülte azt, amije van, mert kevés kivételtől eltekintve sosem tudhatta, lesz-e másik, ezenkívül a fentebb emlegetett csereüzletnek is nagy divatja volt. Lehet, hogy a mai élet keretei között maradva ugyan, de vissza kéne nyúlnunk eleink életmódjához, beemelni azt, ami ma is használható? Lehet, akár mezőgazdasági terményeket (a felesleges, a család által el nem fogyasztott növényeket) becserélni valami másra, amire viszont szüksége van a családunk tagjainak? Felesleges gyümölcsöt mézre, fejtett babot gyerekruhára, zöldségeket könyvelői szolgáltatásra. Valamit valamiért. Nem könnyű megtalálni a felületeket, ahol egy-egy ilyen csereberére sort keríthetünk, de azért a szemléletváltás már sokat jelenthet, az pedig még többet, ha te magad hozol létre olyan csoportot, ahol a cserebere-mozgalom elindulhat. Először kis közösségben barátok vagy kollégák között, később egyre szélesedő körben beindulhat a pénzforgalmat kiiktató adok-kapok összefogás.

Forrás: Unsplash/Tran Quoc Duong

Fotó: Unsplash / Tran Quoc Duong

Nyilván vannak területek, ahol elengedhetetlen a pénz használata, de ha már kétszer meggondoljuk, mire adunk ki, nem ragaszkodunk ahhoz, hogy minden szezonban új ruhákkal töltsük fel a gardróbot (jó a régi is vagy a másokkal cserélt ruhatár), abbahagyjuk a felesleges holmik vásárlását, a maradék ételt lefagyasztjuk vagy megosztjuk másokkal, biztos, hogy több pénz marad a zsebünkben – nem beszélve arról, hogy a spórolás nem egy ponton találkozik a környezetvédelemmel is.

Személyes tapasztalat

Éltem már havi kétszázezerből és havi nyolcvanezerből is, eközben pedig azt vettem észre, hogy életünk pénztárcánkhoz alkalmazkodva tágul, illetve zsugorodik. Ha tudom, hogy ebben a hónapban kijövök a pénzemből, akkor bizony befordulok vásárolni valami új krémet, könyvet, amit egyébként megszerezhetnék olcsóbban is – vagy meglehetnék anélkül is. Amikor nagyon össze kell húzni a nadrágszíjat, minden alkalommal meglepődöm azon, milyen sokat tudok spórolni, ha rá vagyok kényszerítve, akár heteken át. Ki lehet bírni fodrász, kozmetikus és színház- és fitneszbérlet, új ruha, éttermi vacsorák, drogériamánia, nagybevásárlás és csoki nélkül is, csak nem leszünk tőle túl boldogok. Nekem az segít, hogy írok egy listát azokról a dolgokról, amikre vágyom, és egyet azokról, amikre az előttem álló hónapokban szükségem van. Amikor úgy hozza az élet, túllépek a szigorúan szükséges dolgok listájáról, és jönnek az álmok. Két helyre nem szabad engem ilyenkor beengedni, könyves- és gazdaboltba. 🙂

Forrás: http://www.heidemarieschwermer.com/