Siker

Hazaérkezett Klein Dávid az Annapurnáról

A több mint 8000 méteres csúcs meghódítása után hazaérkezett Klein Dávid az Annapurnáról hétfőn. A magyar hegymászónak május elsején sikerült elérnie a csúcsot oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül.

Klein Dávid a magyarok között elsőként oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül elérte a Himalájában található Annapurna 8091 méter magas csúcsát nepáli idő szerint május elsején délután − közölte másnap az expedíció kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel. A csúcs meghódítása után hétfőn hazaérkezett Klein Dávid, akit a repülőtéren a rokonok és barátok mellett rengeteg rajongó is várta. A fiatalember szemmel láthatóan jól érzi magát a csúcsteljesítmény után egy héttel is.

Klein Dávid hegymászó hazaérkezése után megöleli édesanyját a Liszt Ferenc-repülőtéren. Forrás: MTI/ Mohai Balázs

Klein Dávid hegymászó hazaérkezése után megöleli édesanyját a Liszt Ferenc repülőtéren. Fotó: MTI / Mohai Balázs

Csúcstámadás

A világ tizennégy 8000 méter feletti csúcsából az Annapurnán és a K2 csúcsán nem járt még magyar hegymászó, így Klein Dávid az első magyar, akinek a Johnnie Walker Annapurna Expedíció során sikerült meghódítania a csúcsot − tájékoztatott az MTI. A magyar hegymászó a vasárnapi csúcstámadás után 7100 méter magasságban töltötte az éjszakát a 4-es táborban, majd hétfőn ereszkedett le az Annapurna legveszélyesebb részén, a Cross kuloáron keresztül az alaptáborba.

Megérkezett Klein Dávid hegymászó a Liszt Ferenc-repülőtérre hétfőn. A sportoló az első magyarként oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül sikeresen feljutott a Himalájában található Annapurna 8091 méter magas csúcsára a Johnnie Walker Annapurna Expedíció során május 1-jén. Forrás: MTI/ Mohai Balázs

Megérkezett Klein Dávid hegymászó a Liszt Ferenc repülőtérre hétfőn. A sportoló az első magyarként oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül sikeresen feljutott a Himalájában található Annapurna 8091 méter magas csúcsára a Johnnie Walker Annapurna Expedíció során május 1-jén. Fotó: MTI/ Mohai Balázs

Mint azt Klein Dávid korábban elmondta: nagyon nehéz volt az út felfelé és lefelé is, ezért a 4-es táborban pihentek vasárnap éjszaka német hegymászótársával, Jost Kobuschsal. Nagyon nehéz útjuk volt hétfőn is lefelé.

Klein Dávid már négy 8000 méter feletti csúcsot ért el: a 8035 méteres Gasherbrum II.-t, a 8201 méteres Cso-Ojut, valamint a 8156 méteres Manaslut a 8091 méteres Annapurna követte. A magyar hegymászó márciusban indult az expedícióra.