×

Te + Én

Szerelemfüggőség – A legszebb érzés a legveszélyesebb?

A szerelem varázslatos érzés, olyasmi, ami semmi máshoz sem hasonlítható. Ha szerelmes vagy, úgy érzed, nincs olyan akadály, mely legyőzhetetlen lenne. Bár a szeretet elméletileg mágikus erővel bír, ha túlzásba esel, akkor a legjobb dolgok veszhetnek el belőled. Nem vesszük észre, de a szerelem veszélyes is lehet és az érzés végül felemészt.

Shauna Spring, a Columbia Egyetem pszichológusa szerint a szenvedélyes szerelem olyan hatással van az agy kémiai működésére, mint egy erős drog. A Psychology Today egyik friss számában arról ír, hogy a kokainfogyasztókhoz hasonlóan a kezdeti fázisban egy erős kötődés alakul ki, mert elhiszed, hogy ő tökéletes számodra, és elképzelni sem tudod, hogy nélküle élj, hiszen tökéletesek vagytok egymásnak.

Forrás: Unsplash/Mario Azzi

Fotó: Unsplash / Mario Azzi

Ha belegondolsz, ez annyira nem meglepő, hiszen más függőségekhez hasonlóan a szerelem valamilyen űrt tölt ki az életedben, hirtelen szebbnek látod a világot, és elrugaszkodsz a valóságtól, mert ha a rózsaszín köd leszáll, bizony eltávolodsz a realitástól.

Szerelem nélkül nem megy

Valóságos szenvedésként éled meg az életed azon szakaszát, amikor nélkülöznöd kell ezt a csodálatos érzést. Egy bizonyos függőségből nem tudsz kilépni egyik napról a másikra. Miután megtapasztaltad, örökké vágyódsz utána, hogy újra átélhesd az élményt, az összetört szívvel együtt élni pedig rettentően fájdalmas. Ez az egyik fő oka, hogy ezt a fajta szenvedélybetegséget is komolyan kell venni.

A szerelem növeli a dopaminszintet

Pillangók a gyomorban – ismerős érzés? Te is tapasztaltad már ezt, mikor egy igazán nagyszerű emberrel találkoztál? Nem tudsz betelni ezzel a személlyel, örökösen vágysz az illata, a hangja, az érintése után. Különleges magaslatokba emel, ha vele vagy. Ez nem sokban különbözik attól, mint amikor bizonyos gyógyszerek növelik a dopamin neurotranszmitter szintet. Kellően magas dózisban a dopamin felelős azért a csodálatos érzésért, mely felszabadul bennünk és szétárad a testben, ráadásul ez késztet cselekvésre is. A szerelem kezdeti szakaszában kapunk egy dopaminlöketet, melynek eredménye egyfajta euforikus érzés – és talán még hallucinációk is. Ha tehát legközelebb egy randi után azt érzed, hogy szédülsz és zavarodott vagy, akkor az bizony a szerelem testedre gyakorolt biológiai hatásának az eredménye.

A szerelem addiktív

Amikor a dopaminszinted bizonyos szerek hatására hiperstimulálódik, elkezdenek károsodni a receptorok. Hétköznapi nyelven ez annyit jelent, hogy a szervezeted nem tud többé elég dopamint termelni természetes módon. Ha fülig szerelmes vagy, akkor a külön töltött idő minden perce kész kínszenvedés. Semmi sem ébreszti fel igazán a vágyakat úgy, mint a szerelem. Ha viszont túlzottan a rabjává válsz, akkor nem tudsz koncentrálni más dolgokra, és ha figyelmetlen vagy, akkor elvesztheted a kontrollt az életedben. A magas dopaminszinthez a tested hozzászokhat, és ha egy idő után nem éri el ezt a szintet, akkor jelentkeznek az elvonási tünetek. Ez esetben ez depresszió, szorongás és az általános reménytelenség. Hirtelen a világ egy sötét hellyé válik, melyben nem találod a szépet és a jót. Ezek a tünetek ismerősek lehetnek, hiszen szerelmi gondokkal mindannyian küzdöttünk már. A legfontosabb viszont az, hogy ne hagyd, hogy ezek az érzések úrrá legyenek az életeden.

Forrás: Unsplash/Oscar Keys

Fotó: Unsplash / Oscar Keys

A kulcsszó: mértékletesség

Maga az érzés csodálatos, de ez nem jelenti azt, hogy a több szükségszerűen jobb. Mint minden helyzetben, a kontroll a legfontosabb. Te irányítsd a szerelmet, és ne hagyd, hogy a szerelem irányítsa az életed. Talán nem tűnik könnyű feladatnak, de nem nehéz, csak tenned kell érte. Az érzés maradjon meg magasztosnak és szépnek, de ne hagyd, hogy a rózsaszín köd üvegfallá változzon, mely elzár a külvilágtól és megfoszt más élményektől és érzésektől.