Otthon

Életmentő tippek költözés előtt állóknak

Mint egy esküvő vagy egy hadjárat megtervezése: jól átgondolt haditerv a stresszmentes költözés alapja, ahol mindenki követi a hadvezér (anya) utasításait. Az eredmény: egy viszonylag kevés veszekedéssel bevett új otthon.

Az elmúlt 8 év során ötször költöztünk már a férjemmel és fél év múlva még kinéz egy hatodik is – remélhetőleg az utolsó. Ebből kettő olyan költözés volt, amikor néhány hónapos szükségmegoldásként albérletben vagy családtagnál laktunk a gyerekekkel és az összes cókmókunkkal együtt. Ebből következett, hogy a holmijaink jelentős része hónapokig dobozokban volt felhalmozva körülöttünk és csak a legszükségesebbeket pakoltuk ki. Költözésben tehát van már tapasztalatunk bőven, volt alkalmunk felhasználni a tapasztalatainkat az ismételt hurcolkodások közepette. Ezekből a tapasztalatokból született ez az írás elsősorban azok számára, akik egész háztartásokat költöztetnek és viszonylag rövid idő alatt, praktikusan szeretnék túlélni a dolgot.

Fotó: Unsplash/Bench Accounting

Fotó: Unsplash/Bench Accounting

Kell egy rendszer

Könnyű persze rávágni a költözésre, hogy „mindent bedobálunk a dobozokba és kész!”. De aki költözött már véglegesen egyik helyről a másikra (pláne gyerekkel), az tudja, hogy ez nem egészen így működik. Néhány holmi örökre elveszik, néhány csak arra az időszakra, amikor pont szükség lenne rá, rengeteg limlom pedig összekeveredik a „vegyes” feliratú csodadobozokban. Nekünk van olyan dobozunk, ami még az eggyel előbbi költözésünk óta sem lett szétválogatva és kipakolva…

Tervezni, tervezni, tervezni!

Számos dolgot érdemes végiggondolni és akár pontokba szedve le is jegyzetelni még a konkrét pakolási folyamatok előtt. Olyan kérdésekre kell választ kapnunk, mint:
– mennyi idő áll rendelkezésünkre a költözés lebonyolítására?
– lesz-e, igényelünk-e segítséget a pakolásban, a hurcolkodásban, a gyerekek felügyeletében?
– milyen anyagi keretünk van a költözésre?
– nagyságrendileg mennyi holmink van, mekkora szállítójármű szükséges? Honnan szerzünk megfelelő járművet?
– mibe, hogyan fogunk csomagolni?
– milyen rendszert követünk a csomagolás során?

Ez utóbbi kérdés bár elsőre egyszerűnek tűnhet, valójában a legnehezebb döntések egyike.

A legjobb lelőhelyek

Nyilvánvaló, hogy szükségünk lesz dobozokra, zsákokra és egyéb csomagoló, helykitöltő anyagokra.

Néhány tipp a megfelelő csomagolóanyagok beszerzéséhez

A vásárolható költöztető dobozok szuperek, csak drágák. Érdemes belőlük pár darabot venni, mert tiszták, azonos méretüknél fogva jól egymásra pakolhatók és strapabíró anyagból készülnek. De mivel darabjuk több száz forinttól akár ezer fölé is kúszhat, az ember többnyire nem engedhet meg magának annyit, amennyire szüksége lenne.

A hipermarketek, diszkont áruházláncok ma már többnyire azonnal a szelektív tárolóban tömörítik a keletkező kartonokat. Emiatt viszonylag nehézkes jó állapotú és tiszta dobozokat beszerezni onnan. (Lehet, csak hosszadalmas. És az embernek lesz egy rakás akár tető nélküli, mindenféle méretű doboza.)

Ami nekünk nagyon bevált, az a szelektív hulladékudvar. Költözés után mindenki oda viszi a kiürített dobozait és sokszor az egyszer használt, teljesen újszerű, sok pénzért vásárolt darabok is ott kötnek ki.  Lényegében egy forduló alatt telepakolható a kocsi annyi kartonnal, ami egy családi ház tartalmának elköltöztetésére elegendő. Főnyeremény!

Zsákokba pakoljuk a nagy textíliákat, ágyneműket, kanapéhuzatot, függönyt, plüssállatokat, sőt a legtöbb ruhát is személyenként ömlesztve. Erre a célra az ún. sittes zsák a legjobb, mert az a legerősebb. Barkácsáruházban kapható, egy családra nagyjából tizenöt darab biztosan kelleni fog.

Emellett szükségünk lesz még rengeteg ragasztószalagra, érdemes beruházni egy kb 1200-1500 forintos ragasztószalag-tépőre, amivel sokkal gyorsabban megy a munka. A bútorok megóvása érdekében vegyünk barkácsáruházban tekercselt hullámpapírt, buborékfóliát és aki nagyon alapos az egy kis zsák töltőanyagot is. Ezek összességében tízezer forint alatti tételt jelentenek, viszont elképesztően hatékonyan védik a bútorainkat. Ha összevetjük egy tévé, egy kép, egy tükör, egy monitor vagy egy antik bútor árával, szinte semmiség.

Végül rendkívül hasznos ilyenkor mindenféle szövet vagy ruhanemű, kinőtt zokni, szakadt póló és egyebek, ezekbe a legjobb beletekerni a vázákat, elrejteni a törékeny hógömböket, porcelánfigurákat stb.

Mekkora dobozok kellenek?

A könyveknek kicsi-közepes, mert különben nem lehet megemelni. A tányéroknak, poharaknak szintén, a súlyuk miatt. Nagyobb kartonokba mehetnek a lábaskészletek, lámpabúrák, könnyű játékok, társasjátékok, valamint az olyan ruhanemű, amely kényes mivolta miatt nem mehet zsákokba (pl. öltönyök, télikabátok, cipők, kalapok, alkalmi ruhák). Mindig úgy pakoljuk a dobozokat, hogy túl sok üres hely se maradjon, de még pontosan lezárhatóak legyenek (ne lógjon ki sehol semmi).

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Mekkora jármű szükséges?

Egy-két szobás lakás költöztetéséhez egy 3,5 tonnás gépjármű elég. Két-három szobás lakáshoz már nagyobb, 5 tonnás teherautóra van szükség. Egy három-négy szobás lakás, vagy családi ház holmijainak elszállításához már legalább 7,5 tonnás teherautó szükséges pláne, ha kerti holmikat is költöztetni kell.

Mi legyen a stratégia?

A legnehezebb kitalálni, mi alapján kategorizáljuk a dobozokat. Alapszabály, hogy minden doboz egyértelműen legyen felcímkézve. A tartalomról árulkodó felirat, jelzés legyen rajta a doboz hosszanti, rövid oldalán és a tetején is – ki tudja, melyik oldalával kerül majd a fal mellé a berakodáshoz.

Választhatjuk a színkódos rendszert: minden helyiség saját színkódot kap, így a költöztetők az adott színű dobozokat a megfelelő szobába hordják be.

Ahol kevés szoba lesz, ott kategorizálhatjuk fontos és nem fontos jelzéssel a dobozokat. Innen tudjuk, hogy a rengeteg kartont hogy halmozzuk egymás után.

A helyiség (konyha, fürdő, háló, dolgozó stb.) mindig legyen feltüntetve és praktikus a legjellemzőbb tartalmakat is ráírni a dobozra egy vastag filccel. Később, mikor nagyon keresünk valamit, hálásak leszünk érte, mert így nemcsak a felírt holmik helyét tudjuk majd, de eszünkbe jut, mit tettünk még mellé a dobozba. Akinek hasznos, számozhatja is a dobozokat, hogy táblázatban vezesse azok részletes tartalmát. Ez főleg hosszú távú bedobozolás esetén praktikus.

Mire figyeljünk még?

Ahol olyan korú gyerekek vannak, akik még nem tudnak segíteni, csak láb alatt vannak, saját biztonságuk érdekében a költözés napjára legyen számukra bébiszitter szervezve. A legfontosabb dokumentumokat és a legnagyobb értékeket (ékszer, műtárgy) a biztonság kedvéért tartsuk magunknál és vigyük inkább mi.

Számoljunk azzal, hogy a nap végére fáradtak, koszosak és éhesek leszünk, ezért előre készüljünk élelemmel, tisztálkodószerekkel és ruhával, hogy ne akkor kelljen ingerülten keresgélni. Ilyenkor az ember bármilyen szigorú diéta közben megengedhet magának egy kis kényeztetést!