Siker

Első magyarként jutott fel északról a Mount Everest csúcsára Neszmélyi Emil

Neszmélyi Emil a hétvégén első magyarként északról, a hegymászók által jóval veszélyesebbnek ítélt útvonalon feljutott a Mount Everest csúcsára – közölte az expedíció kommunikációjával foglalkozó cég hétfőn az MTI-vel.

Mint írták, Neszmélyi Emil révén Magyarország is bekerült azon nemzetek közé, amelyeknek legalább egy sikeres mászója Tibet felől ért fel a világ legmagasabb, 8848 – más mérések szerint 8850 – méteres csúcsára. Az északi nemzetközi Mount Everest-expedíciók egyetlen magyar tagjaként Neszmélyi Emil április 5-én indult el Katmanduba, és április 21-én érkezett meg a tibeti alaptáborba. Az akklimatizációs folyamatot követően a hegymászó múlt pénteken kezdte meg a csúcstámadást.

A negyvenéves budapesti ügyvéd évek óta készült az expedícióra. Erőss Zsolt, Jelinkó Attila és Ugyan Anita után ő a negyedik magyar állampolgár, aki felért a világ legmagasabb pontjára. A szlovák állampolgárságú, felvidéki magyar Demján Zoltán 1984-ben jutott fel a csúcsra.

Képünk illusztráció. Fotó: Jared Erondu

Képünk illusztráció. Fotó: Unsplash/ Jared Erondu

Az első magyar próbálkozások

A Csomolungma (Qomolangma, Sagarmatha, angol nyelvterületen Mount Everest) a tengerszinttől számítva a legmagasabb hegy a Földön – olvasható a Wikipédián. A Himalája hegység része. Csúcsán halad át Kína és Nepál határvonala. A hegy 8848 m magas (2010-es nepáli mérés szerint; más mérések során 8840 és 8850 m közötti magasságot állapítottak meg), és évente kb. 4 milliméterrel nő. A Csomolungma név tibeti eredetű, jelentése „a Föld istenasszonya”.

Az első magyar, aki feljutott a csúcsra, a felvidéki Demján Zoltán volt 1984-ben, aki egy csehszlovák expedíció keretében ért fel. Az első magyar Csomolungma-expedíciót dr. Nagy Sándor vezette 1996-ban. Az expedíciónak végül nem nyílt alkalma csúcstámadásra. (Az expedíció egyetlen külföldi – osztrák – tagja a legmagasabb, 8300 méteres 3-as táborban életét vesztette.) Első magyar állampolgárként Erőss Zsolt érte el a csúcsot 2002. május 25-én.