Otthon

A stressz leblokkol – mit tehetünk ellene?

Hamarosan itt a nyár. Ilyenkor már néha ki is merészkedhetünk a strandra, persze nem akkor, ha épp érettségire készülünk. Bár diákja válogatja. Van, aki szinte semmit nem tanul, és kiválóan teljesít, más mindent tud, de az adott helyzetben lemerevedik, és semmi nem jut eszébe. De vajon miért blokkol le minket a stressz?

Gyakorlatilag a stressz készíti fel szervezetünket arra, hogy vészhelyzetben cselekedni tudjon. Az ősember szembekerült a barlangi medvével, és az ilyenkor kialakult feszültség hatására készenléti üzemmódba helyezte saját magát. Ügyesen elbújt, eliszkolt: éberségi szintje nőtt, vérnyomása emelkedett.

Fotó: Unsplash/Jacob Aguilar-Friend

Fotó: Unsplash/Jacob Aguilar-Friend

A mai barlangi medvék

Manapság nem kell megküzdeni az állatokkal, viszont a kihívásokkal annál inkább. Így sokszor kerülünk készenléti állapotba. A stressz olyan fizikai, szellemi, érzelmi állapotok összessége, melyek kiváltó oka a feszültség, az aggodalom és a nyugtalanság. A stressz szinte az összes sejtünkre hat. Gyakorlatilag egy görcsös állapot. Ahogy a feszültségünk fokozódik, az adrenalin kiválasztása felerősödik, vagyis felkészülünk a cselekvésre.

Érettséginél

Vizsgaszituációban szervezetünk minden egyes sejtje egy-egy feladat megoldására koncentrál. Érettségi előtt azonban nem feltétlenül tudjuk kialudni magunkat, hiszen egész éjjel feszültek vagyunk. A Yerkes–Dodson-féle összefüggés értelmében kimerültség, bágyadtság mellett a teljesítményszint alacsony. Bár stressz nélkül nincs teljesítmény, ha túljutunk az optimális szinten, akkor teljesítőképességünk vészesen lecsökken. Tehát a túl sok stressz gyakorlatilag ugyanazt hozza ki belőlünk, mintha egyáltalán nem stresszelnénk – nem készülnénk fel a feladatra –  vagyis nem tudjuk megoldani.

Van megoldás

Ha sokat tanultunk, akkor elérkezik az a pillanat, amikor kijelentjük „semmit nem tudunk”. Ilyenkor általában már mindent tudunk, csak annyira tele van az agyunk, hogy a megfelelő információmennyiséget képtelenek vagyunk feldolgozni. Vagyis utolsó estén már nincs tanulás. Szórakozzunk, menjünk el egy moziba, és felejtsük el, hogy valójában másnap érettségizünk. Ezen már semmi nem múlik.