Te + Én

Apró dolgok, amikkel tönkretehetjük kapcsolatunkat – hasznos tippek kapcsolatunk megtartásáért

Szép dolog a házasság, csak rá ne unjunk! Házasságot kötni felemelő, de a java csak ezután jön. Meg kell szoknunk egymást, egymás rigolyáit, érzékenységet, empatikusnak kell lenni a másikkal.

Hogy tartós legyen a házasságunk, érdemes egymásra hangolódni, megbeszélni a problémás dolgokat. Ne várjuk meg, amíg helyrehozhatatlan hibák miatt kell elválnunk, ráadásul esetleg úgy, hogy még szeretjük is egymást. De melyek azok a hibák, amelyeket érdemes lenne kiküszöbölni? Íme néhány tipp!

Fotó: Unsplash/Jen Palmer

Fotó: Unsplash/Jen Palmer

Ne tetszelegjünk az áldozat szerepében

Sokszor tetszelgünk az áldozat szerepében. Beáldoztuk párunkért, gyerekeinkért a karrierünket, az életünket. Mindig legyünk tisztában azzal, hogy ezt önként vállaltuk. Ezért a későbbiekben sem vonhatunk felelősségre senkit. Ennél súlyosabb a helyzet, ha teljes mértékben alávetjük magunkat párunk szokásainak, akaratának, esetleg az ő karrierjét egyengetjük a sajátunk helyett. Célunk, hogy mindenáron megőrizzük a kapcsolatunkat. De ennek is ára van. Később rájövünk, hogy nem a saját életünket éltünk, és a párunkra vetítjük az egészet. Ennek boldogtalanság, elhidegülés lehet a jutalma.

Legyen megoldásra ösztönző a hangnem

Sokszor kiabálunk, vagy nyomatékosítunk a hangunkkal. Ezt úgy is mondhatjuk durván, hogy képesek vagyunk hangunkkal terrorizálni a másikat. Ha rögtön ingerültek vagyunk, azzal eleve kizárjuk a kompromisszumos megoldások lehetőségét. Pedig a vitás ügyek békés rendezése elengedhetetlen.

Ismerjük fel a saját, valamint párunk elvárásait

Nem mindig egyértelműek az elvárásaink. Általában nem fejezzük ki partnerünknek, hogyan is gondolkodunk például az anyagiakról vagy a gyereknevelésről. Miután nem tudjuk elmondani a saját érveinket, és nem ismerjük partnerünk érveit, rengeteg felesleges vita lesz köztünk.

A gyerek NEM segít – ne higgyük el ennek ellenkezőjét

Sokszor azt gondoljuk, ha gyereket szülünk, azzal közelebb kerülünk partnerünkhöz. Ez a legnagyobb tévedés. Önmagában egy kisbaba nem old meg semmit. Sőt újabb és újabb feszültségeket gerjeszt két ember között. Gondolkodjunk visszafelé! Akkor vállaljunk kisgyereket, ha elég mély a kapcsolatunk ahhoz, hogy a picivel járó terheket közösen tudjuk hordani.

Keressük meg a közös ritmust a párbeszédben

Sokszor nem hallgat meg minket partnerünk. Tudnunk kell, hogy egy férfi és egy nő eleve más kommunikációs technikát használ. Tipikus, amikor beszélni szeretnénk valamiről, a férfi nem tudja, hogy reagáljon, ezért nyomatékkal megismételjük mondanivalónkat. A férfi ezt zsémbelésnek értékeli, pedig csak más ritmusban gondolkodunk a dolgokról.

A szex nem csak szex – fedezzük fel kommunikációs szerepét

A közösen töltött intim együttlét nagyon fontos két ember életében. E-nélkül ugyanis a kapcsolat lényege hiányzik.