Egészség

Ezt a 6 dolgot csináljuk idegeskedés helyett!

A szakemberek szerint a kevesebb koffein és a megfelelő légzéstechnika is segít, hogy ne legyünk idegesek. És még néhány dolog, egészen pontosan hatot gyűjtöttünk össze. Ha odafigyelünk ezekre, akkor könnyebben kezelhetjük a hétköznapi stresszt.

A folyamatos stressz és idegeskedés nem tesz jót a szervezetünknek. Kívül és belül látszik rajtunk, ha folyton nyomaszt vagy bosszant valami. Vannak, akik jobban, vannak, akik kevésbé tudják kezelni ezeket a helyzeteket, és vannak azok, akik, úgy tűnik, mintha állandóan idegeskednének valami miatt. Most mutatunk néhány trükköt, amik segítségével jobban tudjuk kezelni a hétköznapi feszültséget.

Kilégzés, belégzés

Segít megnyugodni, ha a kilégzés hosszabban tart, mint a belégzés – legalábbis ezt mondják a szakemberek. Az egyébként is sokat segít, ha odafigyelünk a légzésünkre. A nőkre jellemzőbb mellkasi légzés helyett a hasi légzés ajánlott, s ha ezt lassan, nyugodtan tudjuk elvégezni, akkor az idegeskedést is kordában tudjuk tartani.

Fotó: Unsplash/ Julian Böck

Fotó: Unsplash/ Julian Böck

Elő a jógamatracokkal!

És ha már a légzésről beszélünk, remek kikapcsolódást nyújthat a jóga. Lenyugtatja az agyunkat, a szervezetünket, és a lazításban is segít. Az egyik legjobb edzés, ha a munkahelyi stresszt nem izzasztó kardióval akarjuk levezetni, hanem inkább relaxálnánk, meditálnánk.

Kevesebb koffein, több gyógytea

Ha egyébként is idegesebb típusok vagyunk, és a vérnyomásunk magasabb az átlagosnál, próbáljunk meg kevesebb kávét inni. Vagy egyáltalán ne is igyunk. Merthogy a koffeintől csak még jobban „pörgünk”, ami azt jelenti, hogy könnyebben és nagyobb mértékben leszünk hajlamosak az idegeskedésre, mint az alacsonyabb vérnyomású kollégáink, ismerőseink. Igyunk inkább gyógynövényekből készült teát, amelyek nyugtatóan hatnak az idegrendszerre, mint például a tőzegáfonya vagy a kamilla. Ugyanakkor a magnézium is jót tesz az idegeinknek.

Fülnyomkodás

Az egyik legjobb technika saját magunk lenyugtatására, ha elkezdjük nyomkodni a fülcimpánkat a fültőnél. Állítólag itt több olyan akupunktúrás pont található, ami segít lecsillapodni.

Egy kicsi mozgás

Az is segít lenyugodni, ha elmegyünk tíz perc sétára. Ekkor gyakorolhatjuk a légzőtechnikát, végiggondolhatjuk, hogy milyen stratégiával tudjuk megoldani a problémákat, a szabadban pedig felfrissül az agyunk is.