Egészség

Sír a babánk, mit tegyünk? – okok, amiért egy babánál eltörik a mécses

Hazahozzuk a kisbabát, és csak sír, csak sír. Nehezen tudjuk megállapítani, hogy mi a baja. Simogatjuk a kis hasát, megnézzük, hogy tele-e a pelus. Ha a kis öklét a szájába tömi, akkor arra gondolunk, biztos éhes.

Számtalan szakkönyvet elolvastunk, jártunk oktatásra, és beszéltünk az összes babás ismerőssel. Mégis, amikor ott a helyzet, tehetetlennek érezzük magunkat. De vajon mitől sírnak a babák?

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Kommunikáció

A kisbabák még nem tudnak kommunikálni. Ez az egyetlen mód, ahogy kifejezik a világhoz való viszonyukat. Persze többnyire akkor sírnak a kicsik, ha valami kényelmetlen. Nincs elég meleg, túl meleg van, rossz a kedvük, át akarnak fordulni a másik oldalukra, de nem tudnak. Nekünk ezek apróságnak tűnnek, a kisbabának azonban ez az egész élete. De vajon mitől sír a babánk?

Túl sok az inger

Nem is vesszük észre, de ahogy ránk is, a babára is rengeteg inger hat. Csak mi már ezeket megszoktuk, nem vesszük figyelembe. Nekik azonban minden új, mindent fel kell dolgozni, és bizony ez elég kemény idegi munka. Igencsak megterheli picinyünket.

Alvásigény

A kisbabák egy óra ébrenlét után teljesen kimerülhetnek. Ezért is nagyon fontos, hogy sokat ringassuk, simogassuk. Sajnos számára az érzékelhető környezet nem kizárható. Így muszáj nekünk más irányba vinni a figyelmüket.

Idegeskedés

Már az egészen pici babák megérzik a feszültséget. Sőt már a pocakban reagálnak arra, ha a szülők esetleg összevesztek. Már ott érzékelnek bizonyos hanghatásokat, és ha az anyuka stresszes, bizony ők is azok lesznek. Éppen ezért fontos, hogy nyugalmas környezetet teremtsünk a kicsinek.

Éhség

Szakkönyvek rengeteget írnak arról, hogy mennyi időnként kell picinyünket szoptatni. Persze minden baba más és más. Kicsink nem a szakkönyvek klasszikus babája, hanem saját egyéniség saját emésztéssel. Így néha többször, néha kevesebbszer éhezik meg. Soha ne erőltessünk semmit! A hatodik hétre általában kialakulnak a baba megfelelő étkezési szokásai. Ezekhez azonban a későbbiekben következetesen ragaszkodjunk!

Hasfájás

Sajnos az első három hónapban a legtöbb kisbaba hasfájós. A hasfájásnak sok oka lehet. Így például, ha túl kevés tej jut a baba szervezetébe. Természetesen az is baj, ha túletetjük, vagy erőltetjük az ételt. Hatással lehet az anyatejjel táplált kicsire, ha a mama sok olyan ételt eszik, ami felfúvódást okoz.

Dohányfüst

Baba közelében, de még a szomszédos helyiségekben sem szabad dohányozni. A füst ugyanis síróssá teheti babánkat.