Otthon

Könyvmolyok álma – avagy hogyan hozd létre a tökéletes olvasókuckót

Imádsz olvasni, de nehéz megtalálni a megfelelő helyet, ahová „elmenekülhetnél”, hogy elmerülj egy jó könyvben? A lakás lehet kicsi vagy nagy, létrehozhatod a saját kis szigeted, ahová bármikor félrevonulhatsz egy könyv társaságában. Ha játszadoztál már a gondolattal, de fogalmad sincs, hogyan alakíthatnál ki egy ilyen helyet az otthonodban, akkor itt az idő, hogy az alábbi tippeket követve valóra váltsd ezt az álmod.

Nem szükséges lakberendezőnek lenned ahhoz, hogy a saját igényeidnek megfelelő olvasósarkot alakíts ki, ráadásul a pénztárcádat sem kell féltened. Mielőtt azonban belevágnál fontos, hogy átgondolj néhány szempontot. A legfontosabb például, hogy megtaláld a lakásban a megfelelő helyet. És amikor azt mondom, hogy „megfelelő”, úgy értem, hogy a lehető legtöbb természetes fény álljon a rendelkezésedre. Hiszen ha egy sötét zugot választasz magadnak, akkor minden egyes alkalommal erőltetni fogod a szemed. Persze a kezdeti tünetek, mint a fejfájás és a homályos látás nem jelentik azt, hogy azonnal szemészhez kell fordulni, de ha rendszeresen olvasol rossz fényviszony mellett, az már járhat komolyabb károkkal. Előzd ezt meg úgy, hogy lehetőleg ablak mellé alakítod ki a kuckódat, akár annak árán is, hogy teljesen átrendezed a szobát, de ha nem áll rendelkezésedre egy hatalmas ablak, szerezz be egy igazán jó olvasólámpát. A megfelelő azt jelenti, erős, irányítható fényforrás és hogy ne terhelje túl az éjfélig tartó olvasás a pénztárcádat, válassz ledes izzóval működő lámpát. Fényfürdőben nem álmosodsz el és a szemedet sem erőlteted.

Forrás: Unsplash/Glen Noble

Fotó: Unsplash/Glen Noble

Óvd a gerinced!

A saját bőrömön tapasztaltam, hogy a könyvmolyság néha kellemetlenségekkel is jár. Imádok olvasni, de valahogy mindig fura pózokba kényszerítettem magam és egyórányi olvasás után sétálnom kellett, mert fájt a hátam és szinte éreztem, hogy a gerincem könyörög a mozgásért. Így, mikor a saját olvasósarkomat alakítottam ki, egyértelmű volt, hogy kell egy kényelmes ülőalkalmatosság, ami kíméli a hátam. Lehet, hogy romantikus gondolat fekve olvasni, de a féloldalra görnyedés tönkreteheti a gerincet, különösen a háti, nyaki csigolyákat éri túlzott terhelés. Ráadásul hamarabb elálmosodsz a fekve olvasástól, mintha egy kényelmes fotelben olvasgatsz órákon át.

Valami régiből lehet valami új

A leggyakoribb probléma a helyhiány, de ezt is át lehet hidalni kreatívan, kis költségvetésből. Ha például nincs rá módod, hogy beszerezz egy látványos, könnyen átlátható és kezelhető könyvespolcot, használj régi, nagyobb méretű dobozokat vagy kosarakat. Ma már a hobbiboltoknak hála, számtalan módon fel tudsz dobni egy régi tárolóeszközt úgy, hogy stílusos legyen és illeszkedjen a környezetbe. Fess, díszíts, dekorálj a saját ízlésednek megfelelően, ettől lesz igazán egyedi a kuckód. Ha van egy üres falfelületed, azt is dekorálhatod a kedvenc idézeteddel. Ezt akár te magad is felfestheted, de falmatrica formájában is felviheted a felületre. Ha a szobádon belül alakítod ki a szentélyed, de mégis szeretnéd elválasztani valahogy, akkor áss a szekrények mélyére. Bizonyára akad olyan nagyobb anyagdarab, esetleg régi függöny, ami kiválóan alkalmas lehet arra, hogy elválasztó elemként funkcionáljon.

Forrás: Pixabay/CC0 Public Domain

Fotó: Pixabay/CC0 Public Domain

Szabadidős tevékenység?

Számtalan tippet találhatsz az interneten, ha a szabadban szeretnél olvasósarkot kialakítani. Ez ismét egy olyan ötlet, amit ha látsz a kedvenc filmedben, vagy olvasol róla egy könyvben, beleszeretsz a gondolatba. Pompás érzés lehet a friss levegőn olvasgatni a kedvenc könyved a napsütésben, ugye? Nos, a filmekben ez tényleg jól néz ki, de te sem láttál még olyat a vászon, hogy valaki órákon át odakint olvasott. Ennek egyszerű oka van: a külső ingerek erősebbek, mintha magadra zárod az ajtót, könnyebben elkalandoznak a gondolataid, nagy eséllyel megzavar egy-egy zaj és már el is veszítetted a fonalat. Legalábbis én így tapasztaltam, ettől függetlenül lehet, hogy te minden további nélkül képes vagy belemerülni az olvasásba akkor is, ha esőfelhők gyülekeznek, a fejed felett kiabál egymással a két szomszéd, vagy a harmadik szomszédbeli kissrác pattogtatja a labdát melletted. Ha mégis kinti élményre vágysz, a kert legnyugalmasabb részét szemeled ki olvasásra.

Motiváció a gyerekeknek

Természetesen a legkisebbekről sem szabad megfeledkezni, hiszen őket egy remek könyvsarok olvasásra is ösztönözheti. Ez esetben könnyű dolgod van, hiszen elég, ha egy szőnyeget leterítesz a szoba egy pontjára, amelyet könyvekkel veszel körül és ezt máris kinevezheted olvasókuckónak. Ha van rá lehetőség, akkor egy kis baldachinnal még varázslatosabbá teheted az egészet és a gyerekek is imádni fogják. Ha azt érzékeli, hogy az olvasás különleges és hasznos időtöltés, ráadásul még egy külön erre kialakított helye is van, akkor nagy eséllyel felnőttként is falni fogja a könyveket. Amikor látod, hogy épp a kis elvarázsolt helyén olvasgat, ne zavard meg, ne terhelj rá más feladatokat, érezze, hogy az olvasás igenis fontos és nem csak egy sokadlagos tevékenység az életben.