×

Csillagok

Jobb agyfél-bal agyfél: egyik gondolkodik, másik érez?

Az emberi agyat a legcsodálatosabb és legsokoldalúbb szervnek tartják. Nemcsak a testünk irányító központja, de folyamatosan képes új információkat befogadni és még mindig nem tudjuk igazán, hogy mire képes. A tudósoknak hála, azért már elég sokat tudunk róla ahhoz, hogy a tanulási folyamatainkat tudatosan befolyásoljuk.

Arra már nagyon régen rájöttek az agykutatók, hogy agyunk jobb és bal félteke más-más feladatokért felelős. A bal agyfélteke az objektív, a racionális és logikus. Feldolgozza a beérkező információt, eltervezi és végrehajtja a problémamegoldás egyes lépéseit. Azoknak az embereknek, akiknél ez az agyfélteke a domináns, van időérzékük, tárgyilagosak és kritikusak. Ez az oldal felel a verbális kommunikációért, hisz itt található a beszédközpont, értelmezi a szavakat és számokat, és ezekkel mondatokat alkot. A mai fejlett országok civilizációja egyre inkább „bal agyféltekés világgá válik”. Osztunk, szorzunk, időpontokra rohanunk, tervezünk, próbálunk racionális életet építeni. A bal agyfélteke raktároz, feldolgoz, megítél.

Fotó: Unsplash/Bench Accounting

Fotó: Unsplash/Bench Accounting

Ezzel szemben a jobb agyfélteke felelős a nonverbális kommunikációért, felismeri a dallamokat, felel az éneklésért, zeneszerzésért, a szubjektív meglátásokért. Ez az oldal felel a rajzolásért, a festésért, a művészeti alkotásokért, a hatodik érzéknek vagy intuíciónak nevezett jelenségért. Azok az emberek, akiknél ez a fél a domináns, kreatívak, játékosak és fantáziadúsak. Jó a térlátásuk, felismerik a színeket, arcokat, alakokat. A lényegre összpontosítanak, egészben látják a dolgokat. Van humorérzékük. Erősebbek az érzelmi reakcióik, érzékelik a beszédben lévő érzelmi színezetet.

Ha le szeretnénk egyszerűsíteni a dolgokat, akkor mondhatjuk, hogy a bal agyfélteke felel a racionális döntésekért, a jobb pedig az emocionális történésekért. A kettő sohasem egyenrangú. Az egyik minden embernél dominánsabb, mint a másik. Mivel a jobb az úgynevezett „művész”, így nem csoda, hogy az utóbbi időben elszaporodtak az olyan tanfolyamok, melyek a jobb agyféltekére koncentrálnak.

Jobb agyféltekés rajzolás

Betty Edwards Los Angeles-i rajztanár fejlesztette ki azt az oktatási módszert, melynek lényege, hogy az agykutatás rajzolással kapcsolatos módszereit átültetik a gyakorlatba. Saját tapasztalataiból kiindulva azt boncolgatta, hogy a diákok miért nem azt rajzolják le, amit látnak. Például ha valahol észlelhetően egy ív látszik, akkor annak a helyére miért egyenes vonalat húznak. A módszer alapját Roger Sperry eredményei adták, aki arra jött rá, hogy a bal agyfélteke lényegében elnyomja a jobbat, hiszen az elemző gondolkodás van előtérben akkor is, ha művészetről van szó. Így lényegében a cél az volt, hogy aktiválják az agy művészetért felelős részét. Lényegében egyszerű, néha értelmetlennek tűnő gyakorlatokat végeztetnek az alanyokkal, akik állításuk szerint idővel egyre ügyesebben rajzoltak. Persze vannak hívők és hitetlenek, de ha érdekel egy ilyen tanfolyam, akkor könnyen jelentkezhetsz bármelyikre, hiszen ma már ezek Magyarországon is elterjedtek.

Fotó: Unsplash/Aaron Burden

Fotó: Unsplash/Aaron Burden

Ne csak rajzolj, zenélj is jobban!

Bár kezdetben mindenki csak a rajztanfolyamokról hallott, ma már sokkal többről van szó. Léteznek a jobb agyféltekére építő nyelvtanfolyamok, kommunikációs tréningek és még a hangszeres oktatásban is megvetette ez a módszer a lábát. Az embereket ez alapvetően két részre osztja, de azok többsége, akik már kipróbálták valamelyiket, pozitív élményekről és tényleges fejlődésről számoltak be. Ha szívesen kipróbálnád, akkor érdemes ellátogatni valamelyikre, és a saját bőrödön tapasztalhatod meg, hogy valóban működő módszerről van-e szó.