×

Siker

Nők a tudomány világában

A tudomány is olyan terület, amely esetében inkább férfiak sikerei jutnak eszünkbe, mint nőké. Pedig szép számmal akadnak közöttük nők is, tudós nők, akik jelentős eredményeket értek, érnek el a saját területükön. Mikroszkópok és lexikonok fölé hajolva töltik a munkaidejüket, ami nem ér véget délután négykor, mert a gondolkodás nem kötődik időhöz vagy térhez. Bárhol, bármikor eszükbe juthat egy új feltevés vagy a megoldás.

Ha egy nő jó valamiben, akkor abban nagyon jó. Kiemelkedik a kollégái közül, és ezt szóvá is teszik, elismerik. Különösen, ha úgynevezett „férfias” szakmáról van szó, mint az autószerelő, a bányász, a katona vagy a kamionsofőr. De ide sorolhatnánk a tudományos munkaköröket is. Valamiért ez a terület is inkább férfias lett. Sokszor azzal indokolják ezt (is), hogy a nők agya másképp működik, ők inkább érzelmi beállítottságúak, a rációt megelőzi az emóció, ráadásul anyák, feleségek és minden mások, ami miatt a tudomány már nemigen fér bele az életükbe.

Fotó: iStock.com/RossHelen

Fotó: iStock.com/RossHelen

Hétköznapi tudomány

Pedig, akár tetszik, akár nem, lássuk be, minden nő hétköznapi tudósként éli az életét. A konyhában nap mint nap kémiai és fizikai kísérletekkel foglalkozik, reagáltatja az összetevőket egymással és a forrásban lévő vízzel, a szobahőmérséklettel és a különböző fűszerekkel. Takarítás közben tudja, mitől oldódik a zsír, hogy mi savas és lúgos, ehhez még lakmuszpapírra sincs szüksége. Egyszerűen tudja, és kész. A fürdőszobában sem esik kétségbe, mert azt is tudja, hogy mit kenjen a száraz bőrre vagy az égési sérülésre, és hogy mennyi mindenre jó a körömlakklemosó. Szőkíti a haját és melírozza, hullámosít vagy egyenesít, göndörít és pöndörít, és bármilyen folttal felveszi a harcot. Kísérletezik és tesztel, a kémia és a fizika úgy szolgálja bárhol és bármikor, ahogyan ő szeretné.

Határtalan munkaidő

De persze a tudományos munka ennél többet jelent. Laborokban és könyvtárakban töltött hosszú éjszakákat, mire végre kiderül, hogy működik-e az egyenlet, helyes-e a felvetés, megtámadható-e az elmélet. Törvények, egyenletek, paradigmák és anomáliák kuszának tűnő világával foglalkoznak, mert ők látják közöttük a szabályokat, hogy mitől működik vagy éppen nem működik a rendszer. Kémcsövek, mikroszkópok és lexikonok fölé hajolva töltik a munkaidejüket, ami nem ér véget délután négykor, mert az agyuk folyamatosan jár, a gondolkodás nem kötődik időhöz vagy térhez, bárhol, bármikor eszükbe juthat egy új feltevés, egy kérdés, egy új ötlet, vagy maga a megoldás. Hihetetlenül izgalmas lehet tudósnak lenni, mi csak csodálni tudjuk érte őket (is).

Fotó: iStock.com/shironosov

Fotó: iStock.com/shironosov

Titokban tudósok

De ahogyan a más területen dolgozó nők, a bizonyítás és a karrier mellett ők is tudnak feleségek lenni, anyák és nagymamák. Valójában szerintünk nem is ezzel van a baj. Mert egy nő megoldja. De mi a helyzet a férfiakkal? Vajon ők is könnyedén megoldják, ha egy okos nővel hozza össze őket a sors? Mert könnyen elképzelhető, hogy éppen a férfiak frusztrációja okozhatja, hogy a nők inkább nem firtatják a tudásukat. Hagyják, hogy alfahímek, vagy legalábbis magukat annak gondoló férfiak létezzenek körülöttük, mellettük, miközben ők szépen csendben eléldegélnek a fejükben létező tudással, gondolatokkal, könyvekkel és tanulmányokkal. Elméletekkel, amiken jó gondolkozni mondjuk főzés vagy takarítás közben.

A témával Tudós nők címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül mai adása. A vendégek dr. Opitz Andrea, dr. Farkas Eszter és dr. Orsós Zsuzsanna lesznek, valamint meglepetésvendég is érkezik a stúdióba.