Egészség

Az endometriózis – a nők alattomos támadója

Az endo – mert azok, akiknek megkeseríti az életét, csak így hívják az endometriózist – egyes statisztikák szerint a nők 15-20 százalékát érintő rejtélyes betegség. Van, hogy egyszer csak minden bejelentés nélkül jön, aztán csendben lapít egy ideig, mintha ott se lett volna. Sőt sokszor nem is tudni, hogy ott van, csak azt, hogy valami zűrösen viselkedik odabent. Sokszor évek telnek el, mire kiderül, hogy a méhnyálkahártya szövetei kalandoztak el a szervezetünkben.

Becézgetjük, miközben alattomosan támad – az endometriózis gyakoribb, mint gondolnád

Az endometriózis persze ennél sokkal komolyabb probléma, ami rengeteg nő életminőségét rombolja le a ciklushoz köthető, indokolatlannak tűnő erős fájdalmak miatt hónapról hónapra. Sőt van, akinek a szövődmények miatt az életeseményeit is negatívan befolyásolja, hiszen előfordulhat, hogy egyes szerveit is el kell távolítani. És még ott vannak azok is, aki sokszor évekig hiába vágynak kisbabára, akik sorozatos lelki és testi megpróbáltatásokon mennek át a különböző kezelések és terápiák során, mire kiderül, hogy meddőségük hátterében az endometriózis áll.

Fotó: iStock.com/Katarzyna Bialasiewicz

Fotó: iStock.com/Katarzyna Bialasiewicz

Nem rossz az, csak rossz helyen van

Az endometriózis nem más, mint a méh nyálkahártyájának, az endometriumnak a méhen kívül megtelepedett szövete. A menstruációs ciklus során a hormonváltozásoknak köszönhetően az endometrium hónapról hónapra megvastagszik, felkészülve a megtermékenyített petesejt beágyazódására. Amikor azonban mindez elmarad, a nyálkahártya ezen része elhal, leszakad, és vérzés során távozik a női szervezetből. Pont ugyanez történik azzal a méhszövettel is, ami a test más részében tapadt meg, azzal a különbséggel, hogy onnan a vér nem tud távozni, így gyulladásokat, összenövéseket okoz.

Sunyi, de legalább nem rosszindulatú

Attól függetlenül, hogy az endometriózis milyen fájdalmakat és gondokat okozhat, nem beszélünk rosszindulatú elváltozásról, bár szövettani vizsgálatra mindig elküldik a műtét során eltávolított részeket. Azt azonban kijelenthetjük, hogy az endo alattomos, rejtőzködő és sunyi. Vannak, akinek egy, a petefészekben található, viszonylag nagy csokoládéciszta – ami a nevét a benne lévő alvadt vér után kapta – sem okoz gondot, van, akinél viszont néhány apró is komoly panaszokat okoz.

Az endometriózis a test legváltozatosabb helyein fordulhat elő, ami hozzájárul ahhoz, hogy sokszor csak sok téves diagnózis után derül ki a valódi gond. Megtelepedhet a méh külső falán és az azt rögzítő szalagokon, a petefészkekben, hasüregben, a hasnyálkahártyán és a hasfalban, de akár műtéti hegekben, a végbélben vagy más belekben, a húgyhólyag környékén, ritkán pedig még a tüdőben, az orrban, a májban, sőt az agyban is. És amikor menstruálsz, vérzik rendületlenül.

Honnan tudom, hogy nekem is ez van?

Az előfordulás helye alapján változhatnak a tünetek is. A zömében nőgyógyászati jellegű endometriózis betegségek gyakran a meddőségi kivizsgálásokon derülnek ki, míg más esetekben a ciklikusan jelentkező tünetek árulkodnak. Egyesek a peteérés idején is fájdalmat éreznek, vannak, akik folyamatosan fájlalják valamennyire a hasukat, a menzesz idején viszont a falat kaparják. A kismedencei fájdalom, a menstruáció intenzitása és fájdalma, a közösüléskor, széklet- vagy vizeletürítéskor érzett fájdalom is mind endometriózisra utal. A diagnózis azonban gyakran nem egyszerű.

Műteni vagy sem?

Az endometriózis-csomócskák rejtekhelyeit hüvelyi és hasi ultrahang segítségével van, hogy felfedezik, van, hogy nem. Egy előrehaladott betegségben a vérből kimutatható tumormarker is beszédes lehet, amely ilyenkor kissé emelkedettebb értéket mutat a normálisnál – de nem annyira, mint egy rosszindulatú daganat esetében. A legbiztosabb módszer azonban a laparoszkópos vizsgálat, amikor a hasfalon keresztül pici optika segítségével néznek szét odabent. És mivel mindezt altatásban végzik, amit megtalálnak, azt el is távolítják.

Sajnos vannak esetek, amikor a petefészek már menthetetlen, ám az orvosok szerint egy petefészekkel is kiváló eséllyel eshetünk teherbe, főként, ha az ezt megakadályozó összenövéseket feloldották. Gyakran előfordul azonban, hogy idővel újabb gócok keletkeznek, ezért a műtét után – amennyiben a családtervezésbe ez belefér – a minél hamarabbi teherbe esést ajánlják a szakemberek. Miután ilyenkor a peteérés és a menstruáció egy ideig elmarad, az endometriózis visszafejlődik, vagy legalábbis stagnál, nem okoz panaszt. Utána már csak a változókorig kell megúszni a dolgot.

A műtétet követően, ha nem szeretnénk babát, egy fogamzásgátlóhoz hasonló hormonkészítményt ír fel az orvos, ami néhány hónapos szedéssel szintén megakadályozza a betegség kiújulását. Néha sajnos csak időlegesen, sokan vannak, akiket többször is műtenek ezzel a panasszal.

Fotó: iStock.com/Remains

Fotó: iStock.com/Remains

Ahány iskola, annyi magyarázat

Hogy mi okozza az endometriózist, arra többféle válasz is született, de valójában egyik sem biztosra vehető. Vannak, akik a hormonokat és az immunrendszert teszik felelőssé. Az is elképzelhető, hogy a menstruációs vér áramlik valamiért visszafelé a petevezetéken keresztül a hasüreg irányába, ahol a leszakadt méhnyálkahártya megtapad és növekedésnek indul. De mi van vajon azon esetekkel, amikor a tüdőben vagy más, a hasüregtől távoli helyeken támad az endometriózis? Erre az a lehetséges megoldás, hogy már embrionális korban kialakult egyfajta sejtosztódási zavar.

3 császár, 2 gyerek

A császármetszésen átesett nőknél gyakori a hasfalban növekvő endometriózis. Hát így esett ez velem is. Gyermekeim sürgősségi császárral születtek, a köldököm alatt pedig egyre erősebb fájdalmat éreztem menstruációkor. Később már a ciklus egész idején nyilallt a hasam. A bőröm pedig viszketett. Ez több orvosnak fejtörést okozott, mígnem az egyikük tumormarkeres vizsgálatot kért. A gyanú beigazolódott. Mivel az ultrahang nem adott egyértelmű támpontot, a műtét előtt a kórház főorvosa MR-vizsgálatot javasolt annak kizárására, hogy más hasi szervek nem érintettek. Szerencsére nem voltak, ám a viszonylag könnyű laparoszkópos műtét helyett a császár hegében újra nyisszantottak egyet. Csak ezúttal  – 8 és fél évvel a második szülést követően – nem egy baba volt a jutalom, hanem egy remélhetőleg endomentes élet.

Alternatívák

A csokoládéciszták, az egyéb cisztákkal ellentétben, nem szívódnak fel, és idővel egyre komolyabb panaszokat okoznak. Azonban mivel az endometriózis hormonra érzékeny, léteznek alternatív terápiák ennek kihasználására. Az endodiéta és bizonyos tornafajták csökkenthetik a panaszokat, ha nincs időkényszer, még együtt tudsz élni a fájdalommal, vagy tudsz várni a babára, esetleg már túl vagy egy műtéten, de félsz a kiújulástól, érdemes kipróbálnod őket.