Stílus

Házi praktikák lábápolásra

Fontos, hogy mindig ápolt legyen a lábunk, ezért néha nem árt elmenni pedikűröshöz. De ha nem szeretnénk, akár mi is lehetünk a saját pedikűrösünk.

A lábápolás fázisai nagyon fontosak. Vannak olyan műveletek, amelyeket érdemes szakemberre bízni. De egy egyszerűbb lábápolás gyerekjáték!

Fotó: Pixabay/CCO PUBLIC DOMAIN

Fotó: Pixabay/CCO PUBLIC DOMAIN

Áztatás

Áztassuk a lábunkat! Tegyünk a vízbe citromos fürdősót, tusfürdőt vagy folyékony szappant.

De gyógynövényekből készíthetünk gyógynövényforrázatokat, és ezt adagolhatjuk az áztató vízbe. Ha fel akarjuk frissíteni a lábunkat, akkor mentát használjunk. A zsálya lábizzadás ellen jó, fájós lábainkat pedig rozmaringgal gyógyíthatjuk.

Radírozás

A lábfürdő után radírozzuk le az elhalt bőrréteget a lábfejünkről. A bőrradírral hatékonyan ledörzsölhetjük a felesleges sejteket. Ezáltal a bőrünk puhább és rugalmasabb lesz.

A házi bőrradírt úgy készítjük, hogy egy evőkanál kristálycukrot két evőkanál olívaolajjal keverünk össze. Ezzel a masszával érdemes a lábunkat addig dörzsölni, amíg a felesleges hámsejteket eltávolítjuk.

Bőrreszelés

Az áztatás hatására felpuhult bőrünket habkővel vagy sarokreszelővel dörzsöljük le gyengéden. Pengével vagy ollóval ne próbálkozzunk soha!  Ha sebet ejtettünk magunkon pedikűrözés közben, akkor egy kevés teafaolajjal töröljük át a lábunkat.

Körömvágás

Kerekítsük le a körmeinket!  Fontos, hogy a forma kövesse az ujjbegy alakját. A körömágy bőrét soha ne vágjuk le, mert ez kellemetlen gyulladáshoz vezethet. A benőtt bőrt bőrfeltolóval toljuk vissza.

Hidratálás

Nyáron nyitott szandálokat, papucsokat viselünk, amelyekben könnyen rátapad a por és ez lábunk fokozott kiszáradásához vezethet. Ennek hatására pedig sarkunk be is repedezhet. Kellő odafigyeléssel ezt megakadályozhatjuk, úgy, hogy minden fürdés után az egész lábfejünket bekenjük tápláló krémmel, amely puhává varázsolja a lábunkat. Használhatunk az üzletekben kapható speciális sarokpuhító és hidratáló krémeket.