Konyha

Mindenkinek saját sajtot!

Nyílnak a kertben a zöldfűszerek, itt az ideje, hogy másképp is hasznosítsuk őket, mint eddig. Például ízesítsük vele saját sajtjainkat!

Ugye micsoda ínycsiklandozó a vásárok pultjai előtt a különböző házi sajtok látványa? Jó hír, hogy szinte gyerekjáték elkészíteni otthon!

Hogy?

Fogjunk nagyobb mennyiségű tejet, mondjuk hét litert. Legjobb, ha házi tejből készítjük, egyelőre hagyjuk a kecskéket, hátha elrontjuk elsőre és végképp elmegy a kedvünk a művelettől.  Szóval tegyük bele egy megfelelő méretű edénybe, majd melegítsük 40 fokig, ennek mérésére a lázmérő még pont alkalmas, ha nincs otthon konyhai hőmérő. (Ez persze nem veszélytelen művelet, tényleg csak profiknak, akik nem keverik össze a 40 fokot a 80-nal!) A megfelelő hőmérséklet elérésekor szórjunk bele egy kávéskanálnyi pepszinport, ettől nem kell megijedni, gyógyszertárakban fillérekért beszerezhető, a patikaneve Pepsin pulvis. Ez amúgy a tejoltó. Ezután vegyük le a tűzről és hagyjuk állni, amíg a keverék kicsit besűrűsödik, ekkor késsel vagdossuk fel csíkokra, majd melegítsük újra, ezúttal forrásig. Ha kihűlt, merjük le róla a savót.

Fotó: StockSnap.io/Anita Peeples

Fotó: StockSnap.io/Anita Peeples

Mivel?

Eljött az a pont, amikor ízesíthetjük: első a só, egy kávéskanálnyi, majd jöhetnek a friss kerti zöldfűszerek: rozmaring, bazsalikom (ez aszaltparadicsom-kockákért kiált), dió, olíva. A hozzávalóknak amúgy tényleg csak a fantáziánk szab határt, gondolkodhatunk lilahagymában, chiliben, köményben, de akár aszalt szilvában is! Bizony! Ezek után egy patyolattiszta textilpelenkába kanalazzuk bele a masszát, s lógassuk fel a 4 sarkánál fogva, hogy az összes felesleges nedvesség távozzon belőle. Jöhet a préselés: tegyük be egy alkalmas tálba, s mehet rá a lexikon vagy a hatos pakk ásványvíz. Ha megszilárdult, kész is!