Konyha

A tea az egyik legnépszerűbb ital a világon

A tea az egyik legnépszerűbb ital a világon. Segít felébredni és elindítani a napot, délután felfrissít és továbblendít, este pedig megnyugtat és álomba ringat egy hosszú és fárasztó nap után.

Zöld tea

A teák közül kétségtelenül az egyik legnépszerűbb a zöld tea. Jótékony hatását már évezredekkel ezelőtt felfedezték a távol-keleti országokban. A fekete teával ellentétben a zöld tea egyáltalán nem erjesztett. Ennek eléréséhez nem sokkal a szüret után gőzöléssel vagy melegítéssel lebontják a tealevelekben található polifenol-oxidáz enzimet, így az erjedési folyamatok leállnak – írja a wikipédia. Ezután a leveleket formázzák (például összesodorják), majd kiszárítják és a minőségtől függően válogatják. A legmagasabb kategóriájú teák feldolgozását kézzel végzik.

A zöld tea többek között erősíti az immunrendszert, segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, és a tisztító-, illetve fogyókúrát végzők is előszeretettel fogyasztják.

Fekete tea

Korábban a fekete tea volt népszerűbb Európában, mára a zöld is egyre elterjedtebb – különösen magas antioxidáns-tartalma miatt. A fekete tea előállítása során ugyanis a levelek egy jelentős oxidációs folyamaton mennek keresztül, aminek következtében a tea elveszíti antioxidáns tulajdonságainak nagy részét, az íze viszont karakteresebb lesz. A fekete teákat általában a származási hely alapján nevezik el, például Assam vagy Ceylon után. A klasszikus angol reggeli tea is fekete tea, amit általában tejjel ízesítenek.

Fotó: Unsplash/ 蔡 嘉宇

Fotó: Unsplash/ 蔡 嘉宇

Gyógynövényekből készült teák

Különböző gyógynövényekből és fűszerekből is készítenek teákat. Ezek élettani hatásai nagyban függnek attól az alapanyagtól vagy hozzáadott adaléktól, amit belekevernek a gyártás közben. Lehetnek pezsdítő, vagy éppen nyugtató hatásúak, esetleg pikánsabb, csípősebb ízűek.

Gyümölcsteák

Mindenféle gyümölcsből készült teákkal találkozhatunk, gyártanak kifejezetten egyféléből, de összemixelve is. Vásárláskor érdemes odafigyelni, hogy mennyi az eredeti gyümölcs és mennyi a hozzáadott íz ezeknél a teáknál. Ha nem találjuk elég édesnek, adhatunk hozzá cukrot, de úgy nem élvezhetjük igazán az eredeti málna vagy mangó ízt.