Egészség

Növénykivonatokkal az allergia ellen

A minap kinéztem az iroda ablakán és azt láttam, hogy a szél hordta a fák könnyű, fehér terméseit, moszatjait. Maga a látvány alapvetően mesésnek is nevezhető, főleg ha hozzáteszem, hogy hét ágra sütött a nap és varázslatosan szálltak a kis fehér szöszök a levegőben. Majd barátnőm belépett és csak annyit mondott: örülhet az, aki allergiás...

Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen semmire sem vagyok allergiás, vagy mondhatnám úgy is, hogy még nem vettem észre, hogy bármi ilyen reakciót váltana ki belőlem. Így néha hajlamos vagyok elfelejteni, hogy ami nekem egy szép tavaszi nap, az másnak igazi átok. De másoknak az olyan tünetek, mint az orrfolyás, viszkető szem, duzzadt nyálkahártya, nagyon is ismerősek lehetnek. Ha a fák elkezdenek virágozni, akkor az azt jelzi, hogy itt a tavasz és az allergiaszezon. Aki bizonyos pollenekre allergiás, annak jó, ha mindig kéznél van egy pollennaptár. Így tisztában lesz azzal, hogy az év melyik szakában mely növények jelenthetnek veszélyt.

Fotó: iStock.com/Photodjo

Fotó: iStock.com/Photodjo

Az allergiás reakciót a fák, füvek és egyéb virágos növények finomabb, szabad szemmel egyáltalán nem látható virágporszemcséi okozzák. A vírusok vagy baktériumok okozta egyszerű náthával ellentétben az allergiás nátha nem múlik el egyszerűen. Kezelés nélkül elhúzódhat és idővel allergiás asztma lehet a szövődménye.

Vedd fel a kesztyűt!

Az allergia betegség. Komolyan kell venni és kellő figyelmet kell rá fordítani. Számos módszer ismert, melyek segíthetnek enyhíteni a tüneteket és megszűnhetnek a panaszok. A legnépszerűbb megoldás az antihisztamin tartalmú gyógyszer, melyet gyakran párosítanak orrsprayvel, így erősíthetik a gyógyító hatást. A csalán, illetve az abból kinyert tabletta szintén megkönnyítheti a szénanáthások életét, ugyanis erősíti az immunrendszert. Számos vizsgálat bebizonyította, hogy a csalán bár nem szünteti meg teljes mértékben a tüneteket, viszont enyhíti a panaszokat. Csilivel a szénanátha ellen? Ez sem lehetetlen, bár maga a kezelés kissé bonyolultabb annál, mint hogy csilipaprikát teszünk még a tiramisunkra is. A paprikából kivont vegyi anyag, a kapszaicin az, ami segíthet leküzdeni a tüneteket. Szigorúan orvosi felügyelet mellett, spray formájában lehet alkalmazni ezt a szert. Mivel rendkívül erős, így az orrmembránok érzékennyé válhatnak, viszont szintén ennek a tulajdonságának köszönhetően gyors és tartós enyhülést hozhat.

Alternatív módszerek

Bizonyos esetekben segíthet a hiposzenzibilizáció, mely egy specifikus immunterápia. A ma elérhető kezelési módok közül jelenleg ez az egyetlen eszköz, mely nemcsak a tüneteket kezeli, de idővel képes a beteget hozzászoktatni ahhoz az allergénhez, amely korábban panaszokat okozott. Súlyos asztma, illetve súlyos immunbetegség esetén ez a módszer nem ajánlott. Egyes kutatók szerint az akupunktúra is pozitív hatással bevethető a pollenallergia kezelésében. Bár a kezdeti kutatások nem hoztak egyértelmű eredményt, később megállapították, hogy kínai orvoslással kombinálva hosszú távú eredményeket lehet elérni.

Fotó: iStock.com/ Volodymyr-Goinyk

Fotó: iStock.com/Volodymyr-Goinyk

Már megint a brit tudósok…

Nem feltétlenül kell komolyan venni, de állítólag „brit tudósok” arra a megállapításra jutottak, hogy az önhipnózis is megkönnyítheti a pollenekre allergiás emberek életét. Önhipnózisról akkor beszélünk, ha a hipnózis alanya önmagának indukál hipnózist. Sokak szerint azonos a meditációval, de ez nem igaz. Az önhipnózist nem sokkal nehezebb kivitelezni, mint mással hipnotizáltatni magunkat. Viszont mivel ez esetben nekünk kell mind a hipnotizőr, mind az alany szerepét vállalni, ebből adódóan nem vagyunk képesek olyan mély hipnózist elérni, mint egyébként. A tudósok azt tapasztalták, hogy azok a betegek, akik önhipnózis-foglalkozásokon vettek részt, néhány alkalom után szemmel látható javulást mutattak.