Sós, cukros lében eltett borsó
A borsó térfogatát a kifejtés után lemérjük, és hozzáadunk literenként ugyanannyi vizet, 12 dkg sót, 8 dkg cukrot és egy evőkanál szódabikarbónát. Konyharuhával lazán lefedve hagyjuk egy napig állni, néha nézzünk rá, köszönjünk neki, picit keverjük át. Ha kész, nagyon tiszta befőttesüvegekbe merjük ki a szemeket, s ha háromnegyedig megtelt az üveg, öntsük fel a levével. Ezután fedjük le az üvegeket, és mehet a spájzba! Bármeddig eláll, akár jövő nyárig is.
A kiszárított borsó csodája
Van azonban egy másik, talán még az előzőnél is egyszerűbb módszer, amikor csak kiszárítjuk a borsószemeket. Ehhez először pár percig főzzük sós vízben, majd tegyük ki a napra, és addig szárítassuk vele, amíg egészen kemények nem lesznek a szemek. Ha a nap épp nem süt, betehetjük a sütőbe is nagyon alacsony hőfokon, résnyire nyitva hagyva a sütő ajtaját. Még hamarabb el is készül. Hűvös helyen, egy egyszerű vászonzsákban tárolva szintén ítéletnapig eláll!
Titkos borsópürérecept
Unalmas vasárnapi húsainkat dobjuk fel egy szuper kiegészítővel, mindenki imádni fogja! Főzzük meg a friss vagy már eltett zöldborsót sós vízben, szűrjük le, adjunk hozzá friss mentaleveleket, fehér borsot és egy kis tejszínt, majd botturmix segítségével pürésítsük, ameddig csak szeretnénk. Diétázók a tejszínt akár el is hagyhatják, ilyenkor mentsünk meg egy keveset a főzővízből, azzal lazítsuk, úgy is nagyon finom!