Egészség

Kend a hajadra! – kozmetikumok a konyhából

Ekcémás a gyerek, én meg kiütéses leszek minden krémtől és testápolótól, amit a drogériában lehet kapni – sokak családjában elhangzik a mondat, ami után sokan úgy döntenek, valami szelídebb, természetesebb módon ápolják ezután bőrüket, hajukat. Irány hát a biobolt! Aki azonban nem akar méregdrága natúrkozmetikumokra költeni, jobban teszi, ha inkább azok alapanyagai között keresgél, otthon pedig maga kotyvaszt szépítő csodaszereket. Mindez pedig cseppet sem boszorkányság.

Bevallom őszintén – de azért is vagyok ilyen bátor, mert tudom, hogy nem vagyok vele egyedül –, imádom a drogériákat és az egyre-másra nyíló kézműves vagy natúrkozmetikumokat kínáló, illatozó boltocskákat. De ha nem vonzódnék hozzájuk, akkor sem tudnék boldog tudatlanságban élni, miszerint csakis a magazinokból és tévéreklámokból ismert kozmetikumok piaca létezik, hiszen még a közösségi oldalam hírfolyamában is egymást érik a különböző háziszappan-gyártók hirdetései, amik azt ígérik, a család minden problémáját megoldják saját gyártású tisztító és ápoló finomságaikkal. De hiszen azokat az alapanyagokat, amik mindezekben megtalálhatóak, bárki megtalálhatja a bioboltok polcain vagy az online webshopok oldalain. Egy gyors ebéddel azonos idő alatt pedig olyan luxuskrémet rottyanthatunk össze a konyhában, hogy a szomszédasszony is hozzánk fog járni a fiatalító elixír receptjéért.

Fotó: iStock.com/iprogressman

Fotó: iStock.com/iprogressman

Csak az van benne, ami jó

A bolti krémekkel nem csak az a baj, hogy a pontos összetételüket nem tudjuk, hiszen csökkenő sorrendbe állítva ugyan elolvashatjuk mi van bennük, de azt már nem, hogy mindezekből pontosan mennyit tartalmaznak. Hiába írják rá a samponra, hogy „argánolajjal dúsítva”, ha mindez azt jelenti, egy csepp van egy egész flakonban. Arról már ne is beszéljünk, hogy a különböző állományjavítók és tartósítószerek – persze hosszú évek használata után – akár még rákkeltőek is lehetnek. De egy kis barbatrükkel mindezt kiküszöbölhetjük. Ha magunk állítjuk össze a kozmetikumainkat, pontosan tudni fogjuk, miből mennyi van bennük, és még a káros anyagokat is kispórolhatjuk belőlük. Persze így nem lesznek olyan tartósak, de ha azonnal használni kezdjük őket az elkészülés után, esélyük sem lesz megromlani.

Fotó: iStock.com/ vicuschka

Fotó: iStock.com/ vicuschka

Miből, mit?

Bár a boltok polcain egyre több dezodorral találkozunk, amin hatalmas feliratok hirdetik, hogy alumíniumsót nem tartalmaznak, az egyéb tartósítószerekről azonban nem nagyon beszélnek. Mind közül persze az alumínium a legveszélyesebb, ami pórusösszehúzó, verejtékcsökkentő hatású, ám már kiderült, hogy befolyásolja a növekedési hormonok működését, fejlődési rendellenességeket okoz, és gyengíti az immunrendszert is. Sőt, meglepő adat, de mióta ilyen izzadásgátlókat használunk, erősen megnőtt az emlőrákosok száma. A férfiak és a nők között egyaránt.

A szilikon és a paraben rákkeltő hatásáról már nincs vita, azokat szintén igyekeznek hanyagolni a samponokban, testápolókban és az arckrémekben is. És nekünk sincs rájuk semmi szükségünk, ha otthon készítjük el mindezeket.

A neten számos oldalon találunk recepteket, amelyek nemcsak az alapanyagok arányát, de az elkészítés fázisait, praktikáit, sőt még az esetleges buktatókat is megosztják velünk. Ami fontos, hogy azokat az eszközöket, amelyekkel dolgozunk, ne használjuk másra, mindig makulátlanul tiszták legyenek, és fertőtlenítsük őket pluszban, amikor elkezdünk dolgozni velük.

A természet zseniális alapanyagai, amikkel bátran kísérletezhetünk, de önmagukban is csodaszerek – szubjektív válogatásban:

  • argánolaj
  • kakaóvaj
  • sheavaj
  • szőlőmagolaj
  • olívaolaj
  • mandulaolaj
  • jojobaolaj
  • aloe vera
  • rózsavíz
  • zöld agyag

Sok kozmetikumot és dezodort illatosíthatunk finom illóolajokkal, azt azonban tudnunk kell, hogy ezek is kiválthatnak allergiás reakciót. Csakúgy, mint a különböző növényi vajak és olajok, bár ezek kevésbé jellemzőek. Éppen ezért, mielőtt nagyobb mennyiséget beszereznénk ezekből, vagy épp nagy krémgyártásba kezdenénk, érdemes letesztelni őket a bőrünkön.