Konyha

Megtévesztően finom hamis sajt, cukkiniből!

Különösen az ételérzékeny gyerekek táplálásában lehet nagy szerepe a hamis sajtnak, hiszen nekik külön lelki traumát jelent az is, hogy nem ehetik azt, amit társaik. Ezzel a recepttel viszont erre a problémára is megoldást kínálunk.

Már volt szó a házi sajtkészítés rejtelmeiről korábban is, ám nézzük, mit tehetnek azok, akik sajnos allergiásak a tejtermékekre, vagy csak nem tudják megfelelően megemészteni őket. Számukra itt van egy csodálatos paleosajtrecept, cukkiniből! Sokan hamis sajtként ismerik, és bizony hamis, mert semmiféle allergént nem tartalmaz, csak növényi eredetű hozzávalókat.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Miért pont a cukkini?

Azért választottuk a cukkinit, mert színben talán ő van legközelebb a sajthoz, persze nem kívülről, belülről, valamint elég semleges az íze ahhoz, hogy kedvünkre fűszerezzük. Fogjunk tehát 3 darab érett cukkinit, jó alaposan mossuk és hámozzuk meg őket, kockázzuk fel, majd tegyük sós, forrásban lévő vízbe. Miután jól megfőttek, tegyük át az aprító- vagy turmixgépbe őket, egy icipici főzővízzel együtt. Ha már egynemű, adjunk hozzá 2 teáskanál citromlevet, sót, fehér borsot, fokhagymát és 3 evőkanál zselatint. Vegánok ezt agar-agarral válthatják ki. Ezután jól keverjük át, tegyük formába, és hagyjuk kihűlni. Pár óra a hűtőszekrényben, és máris csodálatosan lehet szeletelni. Nem állítjuk, hogy életünk legfinomabb és legkülönlegesebb sajtélménye lesz, de a szükség nagy úr, aki úgy érzi, nem bírja az életet tejtermékek nélkül, de nem ehet, az ezzel az ügyes fogással talán idei-óráig el tudja hitetni az agyával, hogy mégiscsak sajtot eszik.