Siker

Balogh Roland gitárjátékával lenyűgözte Los Angelest

A világ egyik legjelentősebb gitárversenyén nyert főíjat Roland a hétvégén!

A már Montreux-ben is első helyezést elért jazzgitáros most a Los Angelesben megrendezésre kerülő Six String Theory Competition zsűrijét győzte meg tehetségével. A verseny gitárszekcióját hat különböző kategóriában hirdették meg, s a nevezéshez 2 db videót kellett előzetesen beküldeni. Roland a My one and only love chord solo című szerzeményével nemcsak a gitár kategória, de a verseny fődíját is elnyerte, ami azért is nagyon értékes, mert a zsűri igazi nagyágyúkból állt: John Scofield, Pat Martino, Mike Stern és Nir Felder.

Lee Ritenour Grammy-díjas gitáros és producer adta át a díjat a magyar fiúnak, aki a szponzorok által felajánlott pénznyeremény mellett fellépési lehetőségeket és ösztöndíjat is nyert. Szeptemberben például Lee-vel vesz fel közösen egy lemezt Los Angelesben, Tokióban pedig a Blue Note-ban fog közös koncertet adni a neves muzsikussal.

A kezdetek

Rolandot mát korábban beválasztották a világ 5 legjobb jazzgitárosa közé, 6 éves kora óta nyúzza a hangszert, édesapja indíttatására, aki szintén gitáros. A Kőbányai Zenei Stúdióban Babos Gyula növendéke volt. Tizenéves korától rengeteg versenyt nyer meg, tizenöt évesen egy országos jazzfesztivál vetélkedőjének harmadik helyezését érték el ikertestvérével, Zoltánnal közös játékukkal, majd egy szolnoki jazzgitár-tehetségkutatón fedezte fel a szakmai zsűri. Ikertestvérével, Zoltánnal Finucci Bros Quartet néven alapítottak zenekart.