Siker

Elindult a K2-re Klein Dávid és Suhajda Szilárd hegymászó

Klein Dávid és Suhajda Szilárd hegymászók kedden indultak el Budapestről a Liszt Ferenc Nemzetköz Repülőtérről, hogy oxigénpalack nélkül megmásszák a Föld legveszélyesebb és második legmagasabb hegycsúcsának számító 8611 méter magas K2-t.

„A Johnnie Walker K2 Expedíció során Isztambulon keresztül holnap érkezünk meg Iszlámábádba, Pakisztán fővárosába, majd néhány napos ügyintézés után továbbindulunk Szkarduba, a tartományi fővárosba. Ezt követően kezdődik meg a hegy megközelítésének időszaka” – mondta el Klein Dávid a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az MTI-nek. A hegymászók ezután gyalogosan, egy hét alatt érik el az alaptábort. „Ez az egyhetes séta az akklimatizáció részét is képezi, mert 3000 méterről 5000 méter fölé, az alaptábor szintjére jutunk. Ezután kezdődik maga a mászás: magaslati táborhelyeket fogunk kialakítani, és bízunk benne, hogy el fogunk férni, mert elég sokan mennek idén a K2-re” – részletezte Suhajda Szilárd, hozzátéve, hogy az útvonal sajátosságai miatt komoly logisztikai kérdés lesz, hogy mennyire tudnak majd kooperálni más mászókkal.

Július végén, augusztus elején lehet a csúcstámadás

Az akklimatizáció egész júliusban tart majd, eközben lesz néhány hét, amikor egyre magasabbra mennek, majd mindig visszatérnek az alaptábor szintjére regenerálódni. „Ez a magasság egy regenerációs küszöböt jelent, hiszen 5000 méter felett nem nagyon tudunk pihenni” – tette hozzá. A hegymászók elmondták, hogy ideális esetben július végén, augusztus elején tervezik a csúcstámadást.

Klein Dávid (balra) és Suhajda Szilárd hegymászó csomagjaikat pakolja a Liszt Ferenc Nemzetköz Repülőtéren kedden. A két sportoló együtt indult el a Pakisztán és Kína határán, a Karakorum hegységben található, 8611 méteres K2 csúcs megmászására a Johnnie Walker K2 Expedíció keretében. Fotó: MTI/ Mohai Balázs

Klein Dávid (balra) és Suhajda Szilárd hegymászó csomagjaikat pakolja a Liszt Ferenc Nemzetköz Repülőtéren kedden. A két sportoló együtt indult el a Pakisztán és Kína határán, a Karakorum hegységben található, 8611 méteres K2 csúcs megmászására a Johnnie Walker K2 Expedíció keretében. Fotó: MTI/ Mohai Balázs

Klein Dávid kiemelte, hogy Suhajda Szilárdnak első kézből van tapasztalata a csúcsról, hiszen 2015-ben komoly kísérletet tett Varga Csabával a hegy meghódítására. „Tavaly a hónap végén sok felszerelésünket és a sátrainkat is elvitték a lavinák. Csabával fent aludtunk 7400 méteren, ami nagyszerű eredménynek számított, de a csúcstámadás az időjárás miatt lehetetlenné vált. Abban az időszakban senki nem jutott fel a K2 csúcsára” – idézte fel Suhajda Szilárd a tavaly történteket.

 

Nemrég jött haza

Ahogyan azt mi is megírtuk korábban, Klein Dávid néhány hete ért haza a 8091 méter magas Annapurnáról, azonban máris egy újabb expedícióra készült társával együtt, hogy megmásszák a Föld második legmagasabb hegycsúcsát, amelyen még nem járt magyar hegymászó. A két sportoló három éve ismeri egymást, és az utóbbi időben többször voltak már közös túrán, ez lesz azonban az első alkalom, hogy nagyobb expedícióban is együttműködnek. A hegymászók utoljára az Alpokban tettek téli túrát, amellyel már a tavaszi-nyári idényre készültek. Az expedíció során Klein Dávid és Suhajda Szilárd célja, hogy oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül érjék el a csúcsot.