Siker

Magyar elnök az UNESCO-ban

Csaknem három évtized után ismét magyar elnököt választottak az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Nemzetközi Hidrológiai Programjának élére (IHP) – tájékoztatta az MTI-t a párizsi székhelyű szervezet állandó magyar képviselete.

Szöllősi-Nagy Andrást, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) professzorát, az UNESCO keretében működő Nemzetközi Hidrológiai Program kormányközi tanácsának tagjai egyhangúlag választották meg két évre a program elnökévé. A magyar szakember jelenleg a Víz Világtanács kormányzótanácsának tagja, azelőtt két évtizeden át vezette az UNESCO Nemzetközi Hidrológiai Program titkárságát, majd a Delfti Vízügyi Oktatási Központ rektori tisztét töltötte be.

Szöllőssi-Nagy András kinevezésével hazánk másodszor tölti be az IHP elnöki tisztét. Korábban Kovács György, a Vízgazdálkodási Tudományos Intézet egykori főigazgatója is elnökölt 1981–1984 között.

Fotó: Unsplash/Mark Doda

Fotó: Unsplash/Mark Doda

Kiemelt program

Szöllősi-Nagy András az UNESCO-ban elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy napjainkra a víz kérdése nemzetközi szinten is a legfőbb feladatok közé emelkedett. A következő másfél évtized fenntartható fejlesztési tevékenységét meghatározó ENSZ-keretrendszer (ENSZ Agenda 2030), amely a szegénység felszámolását és a fenntartható jövő felépítését tűzi ki célul, külön figyelmet szentel a fenntartható vízhasználatnak, amelynek végrehajtásában a Nemzetközi Hidrológiai Programra kiemelt szerep hárul.

Az UNESCO immár 50 éve működő Nemzetközi Hidrológiai Programja az ENSZ-nek a vízzel kapcsolatos kutatást, vízkészlet-gazdálkodást, vízügyi oktatást és továbbképzést felölelő kezdeményezése. Legfontosabb célja a kormányzati döntéshozatal megalapozása a hidrológiai tudomány eredményeinek felhasználásával és a vízügyi gyakorlat értékelésével, továbbá – a fenntartható fejlődés igényeire reagálva – az oktatás és a továbbképzés fejlesztése. Tevékenységének végrehajtásában a tagállamok nemzeti központjaira, világszínvonalú oktatási intézményekre és a vízügyi intézetekre támaszkodik.