Te + Én

Szerelem: a természetes fájdalomcsillapító

Azt eddig is tudtuk, hogy a szerelem az maga a csoda, és hogy mindenki, aki szerelmes fantasztikusan érzi magát a bőrében. De azt nem gondoltuk volna, hogy tudományos tényekkel alá lehet támasztani mindezt. Bizonyítottan ezek a folyamatok zajlanak le a testünkben, amikor szerelmesek leszünk.

Az egyik leghatékonyabb természetes fájdalomcsillapító a szerelem

Ölelkezni jó dolog, ezzel sem mondunk újat senkinek, ám egy régebbi kutatás szerint az oxitocin, ami egy átlagos hosszúságú, 10-20 másodperces ölelés (bizony, csak ennyi, hiába tűnik óráknak) felszabadul képes hatékonyan felvenni a harcot a fájdalommal, leginkább a fejfájással. Sőt, ha csak meglátjuk a szerelmünk képét, már a látvány is képes kitolni a fájdalomküszöbünket! Egyszerűbb előkapni egy fotót, mint bevenni egy fájdalomcsillapítót, nem? Sőt, ki gondoltam volna, hogy a szex és főleg az orgazmus is hasonló hatással bír?

Fotó: Unsplash/ Scott Webb

Fotó: Unsplash/ Scott Webb

Szívünk ritmusa

De lelkes tudósok azt is bebizonyították, hogy ha szerelmesek vagyunk, a szívritmusunk is egyenletes lesz, lelassul, mely nagyon hasznos stresszhelyzetekben, sőt a későbbi szívproblémák kialakulásának kockázatát is csökkenti. Emellett a már említett oxitocin, a szerelemhormon, csökkenti a szorongás mértékét, alacsonyan tartja a vérnyomást, növeli az önbecsülést, valamint segít elkerülni vagy esetleg megküzdeni a depresszióval.

Az inszomnia is a múlté

A másik szerelemhormon, az endorfin a kortizol felszabadulását gátolja, ami pedig az idegességhormon, emellett pedig jelenléte a mélyebb, pihentetőbb alvás feltétele. És persze a szerelem hormonháztartásra gyakorolt hatása a jó alvás egyik legtermészetesebb elősegítője.