Egészség

Fáradtság és bőrkiütés is jelezheti, ha baj van a vesénkkel

A szervezetünk mindig jelez a számunkra, ha valamelyik szervünk nem működik optimálisan. Ilyenkor például lefogyunk, hőemelkedésünk lesz, vagy puffadni kezdünk, fáradékonyak leszünk, vagy bevizesedik a lábunk. Nincs ez másképp, ha a vesénk működésében keletkezik valamilyen zavar.

Puffadás, bevizesedett lábak, szájszárazság, émelygés – a testünk mindig jelez számunkra, ha valamelyik szervünk nem úgy működik, ahogyan kellene. Ezekre a jelekre érdemes odafigyelni, főleg, ha napokon vagy heteken keresztül fennállnak. Így van ez, ha a vesénkkel van probléma.

Talán nem is gondolnánk, de a vesék nagyon fontos szerepet játszanak a szervezetünk működésében. A vese a kiválasztás szerve, vagyis ez felelős a szervezet anyagcseréje közben keletkezett vízben oldódó anyagcsere-végtermékek eltávolításáért, valamint alapvető szerepe van a só- és vízháztartás szabályozásában, a homeosztázis fenntartásában. Ezen kívül számos egyéb, kevésbé közismert működése van, mint például a vérnyomást szabályozó, vörösvértest-termelést beindító és a kalcium-anyagcserét szabályzó anyagok termelése – olvasható a wikipédián. Mindebből egyértelműen következik, hogy ha nem működnek a veséink rendesen, akkor bizony számos betegség kialakulhat.

Fotó: iStock.com/HYWARDS

Fotó: iStock.com/HYWARDS

Jelez a szervezetünk

Érdemes odafigyelnünk, ha például napok óta úgy érezzük, hogy felpuffadt az arcunk és/vagy a lábunk. A szakemberek szerint ez annak a jele lehet, hogy a vesék nem tudják megfelelően szűrni a méreganyagokat, vagy visszatartják a vizet.

Ha állandó nyomást, feszítést érzünk, vagyis ha folyton vizelési ingerünk van, és ha sötét és kis mennyiségű vizeletünk van csak, az is a vese helytelen működésének a jele lehet. Ahogyan az apró, viszkető kiütések is ennek a szervünknek a problémájára utalhat. A  nem megfelelő működés következtében ugyanis a méreganyag felhalmozódhat a szervezetünkben, a vérünkben, és kiütésesek lehetünk. Ha semmilyen gyógyszeres kenőcs hatására sem múlnak el, akkor esélyes, hogy a vesénkkel van baj.

Ha nem termelődik elegendő erythropoietin nevű hormon (ez segíti a vörösvértesteket az oxigénszállításban) a vesék által, akkor a vörösvértestek száma lecsökken, ami vérszegénységet eredményezhet, ez pedig a vesék elégtelen működésére utalhat. De ennek a jele lehet az is, ha rendszeresen küzdünk légszomjjal. A súlyos vesebetegség esetén ugyanis folyadék halmozódik fel a tüdőben, ami légszomjat, illetve légzési nehézséget válthat ki.

Előfordulhat, hogy fémes, ammóniás ízt érzünk a szánkban, ami szintén lehet a vesebetegség jele. A vesebetegség esetében ugyanis növekszik a vér ureaszintje, ami a nyálban ammóniaként jelenik meg, és ezért a rossz szájíz, valamint a kellemetlen lehelet.

A veseproblémákkal általában együtt jár az erős, görcsös fájdalom, ami a hát alsó részéből az ágyék felé sugárzik. A vérszegénység, az agy rossz oxigénellátottsága pedig szédülést, valamint koncentrációs problémákat okozhat.

Fotó: iStock.com/Dirima

Fotó: iStock.com/Dirima

Krónikus vesebetegség

A vesék tehát létfontosságú szerepet játszanak az anyagcsere során keletkező salakanyagok kiválasztásában és a testből való kiürítésében, a testnedvek összetételének beállításában és fontos hormonok termelésében. Ezért funkciójuk kettős: kiválasztó és belső elválasztó.

Vesebetegségről akkor beszélünk, amikor a vesék az eredeti funkciójukat nem képesek teljes mértékben ellátni. Ha ez az állapot tartósan fennáll, akkor beszélünk krónikus veseelégtelenségről – olvasható a wikipédián. A krónikus veseelégtelenség következménye lehet a vesék hosszú idő alatt kialakuló fokozatos funkciócsökkenésének, vagy egy hirtelen bekövetkezett veseelégtelenségnek. Krónikus veseelégtelenségben a vesék visszafordíthatatlanul károsodnak.

A krónikus veseelégtelenséget előidéző tényezők közül a leggyakoribbak a cukorbetegség, a krónikus vesegyulladás vagy a magas vérnyomás, valamint az érkárosodás. Amikor a vesék nem működnek tovább, a termelt vizelet összetevőinek a mennyisége is lecsökken, így azok felhalmozódnak a szervezetben. Ezt a jelenséget urémiának hívjuk. Legfőbb tünetei a fáradékonyság, étvágytalanság, az émelygés és a viszkető bőrfelület. Ha az urémiát nem kezelik, annak súlyos következményei is lehetnek.