Siker

Bélféreg és hánytatás – történelmi alakok drasztikus diétái

A fogyókúra és a tökéletes alak utáni vágy nem a modern kor találmánya: már Nietzsche vagy Byron is aggodalmaskodva figyelte magát a tükörben, és tartott be borzasztó diétákat.

Duci gyerekből diétamániás felnőtt: Lord Byron

Kevesen tudják, de az 1800-as évek híres költője kövérkés gyerekként kezdte életét, felnőve pedig állandóan attól félt, hogy meghízik, ami kicsit sem illik egy légies, romantikus költő stílusához. A cél érdekében tulajdonképpen éheztette magát évtizedekig, csak kétszersültet, ecetbe áztatott krumplit, zöldségeket evett, magnézium-karbonátos vizet ivott, emiatt pedig idővel egészsége is megrendült. Hiába, ha kövérnek találta magát –  mániákusan méredzkedett –, akkor akár gyapjú alsóruhákba öltözve is képes volt mozogni, hogy kiizzadja magából a felesleget, ha pedig éhes volt, inkább szivarozott evés helyett. A nők persze híven követték bálványukat, pedig Byron azt mondta róluk, nyilvános helyen csak homársalátát szabadna enniük, pezsgővel kísérve, semmi mást. Hiába, akkoriban a sápadt arc és a vékony test volt a divat, s ez nagyrészt a befolyásos, nőfaló Byron hatásának volt köszönhető. Annyi romantikus érzelmű fiatal lány kezdte éheztetni magát, hogy George Beard amerikai ideggyógyász külön megszólalt a témában, és azt bizonygatta, hogy az éhezés és az elme kifinomultsága között nincs semmiféle összefüggés.

Fotó: Pixabay.com/CC0 Public Domain, Pexels.com/CC0 License

Fotó: Pixabay.com/CC0 Public Domain, Pexels.com/CC0 License

Sissi nem bízott minden a fűzőkre

Erzsébet királyné elegánsan keskeny derekáért alaposan megszenvedett. Nemcsak fűzőben volt egész nap, de ha derékmérete ötven centin túlnyúlt, azonnal éheztetni kezdte magát, nem vetve meg a hashajtókat és a hánytatókat sem. Étrendje nagyon szigorú volt, erőlevest és sok narancsot evett, saját tehenének tejét itta. Hiába tornázott is mellé, az egészségtelen életmódnak bizony következményei lettek, Sissi betegségei egy részét a karcsú derék iránti mániákus vágya miatt szenvedte el.

Greta Garbo és a fogyiguru

Már akkoriban is minden valamirevaló sztár rendelkezett saját diétás tanácsadóval, hiszen nem engedhették meg maguknak, hogy rosszul nézzenek ki, s emiatt veszítsenek népszerűségükből. Az is gyakran megtörtént, hogy intim viszony alakult ki a két fél között – a színésznő sem volt kivétel, pedig kedvese hamis doktori címmel adott tanácsokat. Reméljük, nem adott pártfogoltjának a rákkeltő hatású, sokakat megvakító Dinitrofenolból, amivel akkoriban karbantartották magukat az amerikai nők.

Fotó: Pixabay.com/CC0 Public Domain, Pexels.com/CC0 License

Fotó: Pixabay.com/CC0 Public Domain, Pexels.com/CC0 License

Még Nietzsche sem volt kivétel

Hiába volt nagynevű filozófus, tanár, a fogyókúra alól ő sem tudta kivonni magát. Étrendjét szigorúan szabályozta a kalóriák tekintetében. Ugyanígy tett Henry James amerikai származású angol író, kritikus is, ő viszont Horace Fletcher táplálkozási szakértő híve volt, s a szabályok szerint minden falat ételt több százszor is megrágott, s utána vagy lenyelte, vagy kiköpte, hogy így kerülje el az elhízást.

Maria Callas és a bélférgek

Ma már talán egy híresség sem tenne ilyen kétségbeesett, gusztustalan dolgot azért, hogy lefogyjon. Maria Callas azonban, aki fiatal korában minden volt, csak vékony nem, állítólag úgy fogyott le, hogy bélféregpetéket nyelt le. Innentől csak várnia kellett, amíg a férgek kifejlődtek, és elették előle a bevitt táplálékot. Callas harminc kilótól szabadult meg, de hiába kapott féregűző tablettát – akkoriban úgy vélték, egyszerű beköltöztetni és kiűzni is a férgeket –, egészségügyi problémákkal küzdött.