×

Egészség

Ezekre figyeljünk, ha megéheznénk egy fesztiválon

A nyár a kikapcsolódásról szól, ez nem vitás. De nemcsak a távoli tengerpartokon lehet kiszakadni a hétköznapok mókuskerekéből, hanem például a különböző könnyűzenei fesztiválokon is. Ezeken a rendezvényeken sokféle veszély leselkedhet ránk, ilyen lehet például, ha nem figyelünk az élelmiszerbiztonságra.

A könnyűzenei fesztiválokon hamar magával ragadhatja a hangulat a résztvevőket, és akárhogy is, de hajlamosabbak vagyunk a felelőtlenebb döntésekre. Nem kell nagy dolgokra gondolni, csak ilyenkor engedékenyebbek, elnézőbbek vagyunk mindenféle szabályt illetően.

A szakemberek azonban felhívják a figyelmet az élelmiszerbiztonság fontosságára, nehogy valamely étel vagy ital elfogyasztása elrontsa a szórakozásunkat.

Csak megbízható árustól vásárolj élelmiszert, ételt – erre hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih). A vásárló ugyan nem lát be az üzlettér mögé, de sok apró jelből tájékozódhatunk és eldönthetjük, hogy megvesszük-e, illetve megesszük-e az ételt – írják közleményükben.

Fotó: Unsplash/ Clem Onojeghuo

Fotó: Unsplash/Clem Onojeghuo

Az ételmérgezés tünetei

Az ételmérgezés minden olyan megbetegedés köznyelvi elnevezése, amelyet az elfogyasztott élelmiszerben levő baktériumok, vírusok, méreganyagok okoznak – tájékoztat a Nébih. A legveszélyesebb élelmiszerek azok a tojástartalmú, valamint húst tartalmazó ételek, amelyek egyáltalán nem, vagy nem eléggé vannak átsütve, illetve átfőzve (például a vagdalt hús, a hamburger, a rakott és töltött ételek). Bármilyen étel veszélyes lehet azonban, amely szennyeződhetett, és ezt követően nincs átsütve, illetve megfőzve. Veszélyesek még az ételmaradékok is, ha nem forrósítjuk át fogyasztás előtt.

Az ételmérgezés leggyakoribb tünetei: hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, általános rosszullét, esetenként láz. Az enyhe hasmenéses tünetek egy-két nap alatt általában maguktól rendeződnek, a folyadékpótlásról azonban gondoskodni kell. Súlyosabb tünetek (hányás, láz, gyakori vagy véres hasmenés) esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Enyhe tünetek esetén is javasolt a háziorvos felkeresése, hiszen az egyedi megbetegedés része lehet egy kiterjedt járványnak vagy tömeges ételfertőzésnek.

Fotó: Unsplash/ Clem Onojeghuo

Fotó: Unsplash/Clem Onojeghuo

Milyen az ideális élelmiszerárus?

Ideális esetben az üzlet és az eladóhely tiszta, rendes, szinte ragyog, minden a helyén van, nincsenek felesleges tárgyak, lomok. Nincsenek legyek, egyéb rovarok, háziállatok. A kiszolgáló tiszta munkaruhát visel, haját lefedi vagy szorosan hátraköti. A keze is tiszta, nincs felékszerezve, a körme nem lakkozott, nincs műkörme. Nem dohányzik munka közben. Nem nyúl kézzel az ételhez. Van kézmosási lehetősége, és használja is – sorolja a közlemény.

Az ételeket szennyeződéstől védve, lefedve, kellő hőfokon tárolják, a kiszolgált meleg étel forró, a hűtendő étel pedig jéghideg. A tányér, pohár, evőeszköz kifogástalanul tiszta. Van kihelyezve hulladékgyűjtő. A kínálat és az ár egyértelműen, jól láthatóan fel van tüntetve. Kiszolgáláskor ügyel a pénz és az étel elkülönített kezelésére.