×

Egészség

Túl gyenge menstruáció? Ezek lehetnek az okai!

A túl erős és fájdalmas menstruációról sokat hallottunk már, a gyengéről azonban nemigen szoktak beszélni. Pedig a szakemberek szerint az sem feltétlenül jó jel, ha valakinek alig észrevehető a menzesze. Íme, ezek lehetnek a gyenge menstruáció okai!

Előbb érdemes tisztázni, hogy mi is az a gyenge menstruáció. Nos, ha a havi ciklus során távozó vér mennyisége túl kevés (20 ml-nél kevesebb), illetve ha 1–3 nap alatt véget ér a vérzés a megszokott 4–7 nap helyett,  akkor beszélhetünk gyenge menzeszről.

Ennek lehetnek hormonális okai. A hormonális fogamzásgátlók (például a tabletta, a fogamzásgátló tapasz, valamint a spirál) okozhatják a gyenge havi vérzést. Fontos tájékozódni, mikor elkezdjük használni valamelyiket. De a szakemberek szerint az ovuláció elmaradása is okozhat gyenge vérzést – illetve annak elmaradását. Amennyiben csupán egyszeri alkalomról van szó, akkor még nincs ok az aggodalomra. De ha gyakran fordul elő, úgy hormonális betegséget is jelezhet, vagyis érdemes felkeresni egy nőgyógyászt a problémával.

Fotó: Unsplash/ Brandi Redd

Fotó: Unsplash/Brandi Redd

Terhesség és változó kor

További okok a kevés vérzés hátterében: szigorú diéta, stressz, hormonális fogamzásgátlók. De fiatal lányoknál is előfordulhat, akik csak most kezdenek menstruálni.

A legtöbben úgy gondolják, hogy a terhesség egyik jele a menstruáció elmaradása, de előfordul, hogy a túl kevés vérzés hívja fel rá a figyelmet. Az ekkor megjelenő vér az élénkpiros szín helyett inkább sötétebb, barnás árnyalatot vesz fel (viszont ez nemcsak terhességet, hanem progeszteron hiányt is jelezhet!) – mondják a szakemberek.

A gyenge menstruációs vérzés leggyakoribb oka a változókorhoz való közeledés. Ekkor a szervezet óriási hormonális változásokon megy keresztül, amelynek során az ösztrogénszint lecsökken, és ennek következtében vérzészavarok léphetnek fel. Ugyanakkor az, hogy menstruáció során mennyi vér távozik, a méhnyálkahártya vastagságának és területének a függvénye. Amennyiben heg van a méh belsejében, az endometrium felülete kisebb lehet a normálisnál. Ha a műtétet követően a vérzés jellege megváltozik, Ashermann-szindróma is állhat a háttérben.