Siker

A szappankészítés nehezen kiszámítható tudomány – Csiszár Andreával beszélgettünk mesterségről és életről

Csiszár Andrea kézműves szappanokat készít, ma már biztosan vezeti vállalkozását, de mint mondja, a család és a maga által választott hivatás összeegyeztetése cseppet sem volt könnyű feladat. Idővel azonban sikerül neki, amivel más anyukáknak és pályamódosító nőnek is inspirációt adhat.

Életközepi válság helyett életközepi vállalkozás

„A történetem nem az az út, amit a legtöbb általam ismert szappankészítő bejárt – gondolok itt arra, hogy a legtöbben saját, vagy családon belüli bőrproblémák miatt fordulnak a házi kozmetikumkészítés felé. Nekem is akadtak és akadnak is gondjaim ezzel, hiszen – akárcsak a népesség egyre jelentősebb hányada – egyre több szerre és anyagra reagál rosszul a bőröm, de alapvetően nem ez terelt a natúr szappanok világa felé. A kreatív munka mindig is inspirált és kikapcsolt, de csak akkor vágtam neki a szappankészítésnek, amikor a két fiam és a nagylányom kirepültek. Rátaláltam egy szappankészítő tanfolyam hirdetésére, s bár semmit sem tudtam a házilag készített szappanokról,  kristálytiszta megérzésem volt, hogy nekem ezt kell csinálnom.”

Fotó: Angyalszappan

Grafika: Benke Éva/redbeedesign.hu

Andrea 2011 óta foglalkozik szappankészítéssel, és szappanmentorként adja át tudását, tapasztalatait. Vállalkozását két honlappal, háromgyermekes egyedülállóként, önerőből,  főállású munkahely mellett hozta létre.

„Most remekül hangzana, ha azt mondanám, hogy a két hivatást és a családot gyerekjáték volt összeházasítani, de ez nem igaz. A valóság az, hogy kőkemény tanulással és áldozatokkal kovácsolódik minden egyes új láncszem a korábbihoz a vállalkozásban, de nincs olyan darabja ennek a láncnak, aminek a forrasztását ne kezdeném újra bármelyik pillanatban, ha kellene. Minden szabad percemet kitöltöm, oktató hanganyagokat hallgatok, zsonglőrködök az energiáimmal a kétféle munka és a vasárnapi sütiillat tüzes karikájának kellős közepén. Örömmel tölt el, hogy létrehoztam, ami iránt elhivatottnak éreztem magam, hogy a kompetenciáimat, tudásomat és az élettapasztalatomat úgy kamatoztathatom, hogy azzal teljes mértékben kiteljesítsem az életemet és hozzájáruljak az emberek jólétéhez. Büszke vagyok arra, hogy az első (és sajnos máig egyetlen) magyar szappankészítő konferencia egyik előadója lehettem. Szervező-előadó szerepben próbáltam ki magam tavaly, a Gyümölcsöző Kézműves Vállalkozás szakmai napon és nemrégiben az Év Anyavállalata 2016. vállalkozónői versenyen különdíjjal ismerték el az eredményeimet. Mindez megerősít abban, hogy érdemes tovább haladni az úton, és egyben erőt is ad a nem mindig felhőtlen égbolt alatt.”

A szappankészítésben a legnagyobb örömet a kreativitás és a kihívás adja Andreának.

„Csupa izgalom és titokzatosság, amikor elkezdünk egy újabb szappanról álmodozni,  megtervezni az összetevőket, színeket és designt találunk ki hozzá, s ehhez jönnek még a különféle öntési és díszítési technikák. A  titokzatosságában rejlik a kihívás is. Soha nem lehet tudni ugyanis biztosan, hogy egy szappan pontosan hogyan fog megvalósulni.”

Fotó: Angyalszappan

Fotó: SzappanMentor/szappanmentor.hu

Kellemest a hasznossal

Az elmúlt évtized során megduplázódott az allergiás emberek száma, ma a magyarok 25 %-a klinikai tüneteket produkál – olyanokat, amik már túlmennek azon a határon, amit még jól viselünk a mindennapjaink során. Emellett sokan élnek túlérzékenységi tünetekkel is a környezeti terhelések miatt. Andrea felelősnek érzi magát, hogy ha már van tudása arról, hogyan lehet a tünetektől megszabadulni, akkor azt átadja másoknak is.

„Fontos, hogy ne higgyünk el mindent a gyártóknak! Új probléma, hogy egészségesként és természetesként akarnak nekünk eladni kémcsőben készült vegyi cuccokat, amiktől ránctalanok és fiatalok maradunk és selymes lesz a bőrünk. Igen ám, de mi akkor a megoldás azok számára, akik nem akarnak bedőlni (és megbetegedni)? Nem lehet téjákozódni tudás nélkül, ismerni kell némileg a tisztálkodó szerek és kozmetikumok lehetséges káros összetevőit, és kizárni őket az életünkből. Nagyon sok hasznos és hiteles, ingyen elérhető információt találunk erről az interneten – használjuk! A legkorrektebb megoldás otthon elkészíteni a tisztálkodószereket, mert így biztosan az van bennük, amit beletettünk. Ezt azonban nyilván nem mindenki tudja vagy akarja megtenni, nekik azt javaslom, hogy jól nézzék meg, honnan, kitől és pontosan mit vásárolnak. Nézzék meg az összetevőket, a csomagolási információkat, továbbá azt, hogy van-e garancia arra, hogy a termék megfelelő szakértelemmel és higiénés feltételek között készült és került hozzánk, vásárlókhoz.”

Fotó: Angyalszappan

Fotó: SzappanMentor/szappanmentor.hu

Andrea ugyan elvégezte a szappankészítő tanfolyamot, de azóta is folyamatosan képzi magát, és gyakorol. Néhány kulisszatitkot a Ridikül.hu olvasóinak is elárul arról, hogyan lehet jó szappant készíteni:

„A szappankészítés nehezen kiszámítható tudomány, hiszen kémiai reakciók sorozatából áll. Rengeteg minden befolyásolja a végkifejletet: az alapanyagok minősége, összetétele, hőmérsékletük, a környezet hőmérséklete, hogy mekkora az öntőformánk – és hosszan sorolhatnám még. Izgalmas az is, hogy alapvetően két dolog nagyon fontos az otthon szappant készítők számára: a szappan tisztító és ápoló tulajdonságai (ennek záloga a jó recept), valamint a külleme. A kezdőket az utóbbi ragadja meg először, ezért az eleinte megismert 1-2 receptet próbálják variálni, új színekkel, adalékokkal gazdagítani, és ekkor csúsznak be az első bakik. A receptírást mindenki később tanulja meg – de akkorra túl van jó néhány kiló elpocsékolt alapanyagon. Ennek azonban nem kellene feltétlenül így történnie. Volt olyan ügyfelem, aki azt mondta, hogy ha nem segítettem volna neki a problémája megoldásában, akkor ő abba is hagyta volna a próbálkozást, annyira elkeserítette, hogy nem talált segítséget. Rengetegen fordulnak hozzám apróbb-nagyobb hibák okainak felderítéséért, kipróbált receptekért. Mindenkit más izgat. Van, akinek a természetesség, a kimondottan natúr szappanok készítése a fontos, van, aki helyben termelt olajok felhasználására törekszik. Ismerek olyanokat is, akik művészi alkotásokat vagy népi ihletésű motívumokat használnak a designtervhez, anyukák kisgyermeküket szeretnék megbékéltetni a hajmosással figurás szappanok használatával. Olyan szappankészítőt (legyen akár hobbi-, akár üzletet építő szappanos) viszont még nem láttam, akinek ne lett volna elsődleges szempontja az elkészítésnél, hogy a lehető legkímélőbb legyen a bőrhöz, amit elkészít. Márpedig a receptíráshoz kevés egy néhány órás gyorstalpalón való részvétel. A jó receptek kitalálásához bizony rögös út vezet, és nagy kitartás kell ehhez az úthoz. Azért tartom fontosnak átadni a tudásomat, mert meg vagyok győződve arról, hogy a tudásmegosztás által nemcsak az lesz több, akinek segíteni tudok, hanem én magam és a világ is. Egyszerűen hangzik? Mert az is.”

Csiszár Andrea, az Angyalomszappan.hu és a Szappanmentor.hu weboldalak tulajdonosa nemcsak készíti a szappanokat, de a Kézművesvállalkozás.hu egyik alapítójaként a kézműves szappankészítőket is támogatja az elindulásban.