Siker

Magyar győzelmek a búvársportban

Egy szám kivételével csak magyar győzelmeket hozott az Alsónémediben megrendezett tájékozódási búvárúszó-világkupa – közölte az MTI.

A magyar szövetség hétfői tájékoztatása alapján a csillag versenyszámban a férfiaknál Holczmüller Antal diadalmaskodott, míg a nőknél Gurisatti Lilla bronzérmet szerzett. A szlalomgyakorlat során a férfiaknál hármas magyar siker született, Dunszt Károly győzött Holczmüller és Mede Márton előtt, a nőknél pedig Hatházi Katalin lett az első, míg Berekméri Dóra harmadikként zárt.

A csoportos tevékenységben is a hazai búvárúszók diadalmaskodtak mindkét nemnél: a férfiaknál a Csepel nyert – az Amphora gárdája lett a bronzérmes –, a nőknél pedig az Amphora előzte meg valamennyi riválisát.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

A búvárkodás kezdetei

Senki sem tudja megmondani, hogy pontosan mikor került sor az első merülésre, de a történészek ennek időpontját 5000 évvel Krisztus születése előttre teszik.

A búvárúszás hitelesnek tekinthető korai leírását láthatjuk Hérodotosz munkájában, ahol a görög történetíró egy Szküllisz nevű búvár történetét meséli el, akit a Kr. e.  5. században Xerxész perzsa király fogadott fel víz alatti kincsek felkutatására.

Kezdetben a merülések legtöbbjére katonai célból került sor. Nagy Sándor búvárokat alkalmazott azoknak a tengeri akadályoknak az eltávolítására, amelyeket az ellenség Türosz kikötőjében süllyesztett el, mielőtt Kr. e. 332-ben megostromolta a várost. Egyes történeti források szerint maga a nagy hadvezér is lemerült a víz alá, hogy megfigyelje búvárjai munkáját.