Otthon

„Én nem leszek ciki, ha te nem drámázol!” – nyaralás kamasszal, háború nélkül

Jól van, nyaralni megyünk. Szülők a kamaszokkal. Még ha otthon dúl is néha a háború és megy a szemforgatás ezerrel, túlélhetjük a közös nyaralást. Sőt elképzelhető, hogy még élvezni is fogjuk – mindannyian.

Nem minden családban van meg az éves közös nyaralás hagyománya (sajnos), de ahol igen, ott nem kérdés, hogy a gyerek legkeményebb kamaszkorában is együtt utazunk. Annak ellenére, ha az otthont néha háborús övezetté nyilvánítjuk, nem törvényszerű a családi nyaralás alatt is marakodással tölteni a napokat. Alkalmazkodnia persze mindenkinek kell a másikhoz és talán kicsit más szempontokat kell figyelembe venni az utazás megtervezésekor.

Fotó: Unsplash/Eric BARBEAU

Fotó: Unsplash/Eric BARBEAU

Legyen együtt a család, de hagyjunk több teret neki

Teljesen természetes, hogy a kamasz gyerek egyre több önállóságra vágyik, ezért nehezen viseli a korábban megszokott alapvető szabályokat. Tervezzük úgy a közös időt, hogy abban legyen helye és lehetősége a gyereknek a szokottnál jobban eltávolodni tőlünk. Természetesen nem kell egyedül egy idegen országban éjszakai szórakozóhelyre engedni 16 évesen. De ha igényli, fizikailag is legyen lehetősége jobban eltávolodni – hadd hallgasson például zenét a medence túlsó partján.

Keressünk és egyeztessünk előre programokat, amik a kamaszt és a felnőttet is feltöltik! Ebben a korszakban nekünk is engednünk kell, ne ragaszkodjunk túl erőltetett programokhoz! Beszéljük meg, hogy keressen még az út előtt magának a neten olyan programokat, amik érdeklik és egyeztessük le előre ezeket! Ha partnerként bevonjuk az utazás tervezésébe, sokkal nagyobb lelkesedéssel tekint rá. Megbeszélhetjük például, hogy az utazás hét-tíz napjából háromra ő tervezi a programot: keresse ki a célokat, nézze meg hozzá a belépőket, útvonalakat, ismertetőket!

Kényeztető kezelések: már tudják értékelni

Akik wellness-szállodába mennek, célirányosan kereshetik azokat a helyeket, ahol már kifejezetten tiniknek szóló kezeléseket kínálnak (például tini arctisztító kezelés, manikűr, masszázs). Ezek mind a kozmetikai kezelések, mind a wellnessrészleg kínálatában megtalálhatók és garantáltan egy új, mosolygós és kommunikatív gyereket kapunk vissza a nap hátralévő részére. Ha anyagilag megengedhetnénk magunknak, heti rendszerességgel írnánk fel minden kamasznak.

Fotó: Unsplash/Lucas Rodrigues

Fotó: Unsplash/Lucas Rodrigues

Végre mindenki annyit alszik, amennyit akar!

Egyes életszakaszokban egy kamasz képes lenne átaludni az egész napot. De legalább délelőtt tízig aludna. Amikor ez problémát jelent jusson eszünkbe, hogy örökmozgó kisgyerek korában éppen ezt a korszakot vágytuk nagyon… Ne erőltessük a korai programokat, hacsak nincs valami kihagyhatatlan szervezett út, ami korán kezdődik. Élvezzük mi is a késői kelést, reggelizzünk komótosan a délelőtti órákban együtt. Így legalább belenyúlhatnak a programok az éjszakába, kicsit a gyerek is felnőttebbnek érezheti magát tizenegynéhány évesen. Keressünk koncerteket a környéken, olyat, ami nagyjából mindenki zenei ízlésének befogadható, esti színházi előadást vagy hangulatos sétálóutcát, esti vidámparkot, beszélgessünk, eszegessünk-iszogassunk és érezzük jól magunkat!

Fogadjuk el, hogy Facebook kell!

Reménytelen és kb. a nullával egyenlő annak az esélye, hogy a gyerek majd elszakad a közösségi oldalaktól és a barátaitól egy hétre. Ezért inkább teremtsük meg annak a lehetőségét, hogy mindezt úgy tehesse, hogy minket sem zavar és a gatyánk sem megy rá a telefonszámlára. Egyrészt jó, ha olyan szállást keresünk, ahol van ingyenes wifi. Másrészt ha nagyon elfajulna a netmániája előre beszéljük meg, hogy mennyi az az idő, ami még nem zavaró, de neki is elég – és szálljunk be a buliba: készítsünk róla, neki, vele olyan szelfiket, amiket ő szeretne kiposztolni a barátainak.

Tizensok évesen már ne lepődjünk meg, ha a gyerek előáll vele, hogy az éppen aktuális szerelemmel szeretne együtt nyaralni. Azt mindenki maga dönti el, milyen korú és időtávú kapcsolatot tekint már elég érettnek arra, hogy a családdal együtt jöjjön egy partner is. Minden családnál megbeszélés kérdése, de első hallásra senki ne utasítsa el ennek a lehetőségét. Valójában már önmagában az nagy szó, hogy egy kamasz hajlandó lenne a szüleivel és a szerelmével együtt nyaralni menni.