Csillagok

Hogyan lesz tartós a szálas virág?

Ha veszünk vagy kapunk virágot, minél tovább szeretnénk gyönyörködni szépségében. Most olyan tippeket adunk, amelyek hátráltatják a gyors elhervadást, vagyis ezektől tovább tart a virág.

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy kaptunk pár szál gyönyörű virágot vagy egy meseszép csokrot, de hiába szerettünk volna gyönyörködni benne sokáig, egy-két nap után elhervadtak. Ennek oka lehet az is, hogy a virágboltban nem épp a legfrissebb virágokat adták el, és tényleg csak egy-két nap volt a virág élettartama, de más oka is lehet a gyors elszáradásnak. Most olyan tippeket adunk, amelyeket ha betartunk, garantáltan tovább élnek a szálas virágaink a szobában.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Íme:

  1. Mindennap, amikor friss vizet teszünk a vázába a virágok alá, vágjuk vissza éles ollóval a virágok szárát. Az a legjobb, ha srégen és körülbelül 1,5-2 centimétert vágunk vissza. A virágok így jobban szívják fel a vizet.
  2. Tároljuk a virágot a melegtől távol, lehetőleg ne süsse a nap, ne tegyük a fűtőtest közelébe. Vannak igazolások arra, ha időnként betesszük vázástól a virágot a hűtőbe, akkor tovább tartósak maradnak.
  3. Konzerváló folyadékot tegyünk a vázába. Ezt otthon is elkészíthetjük: oldjunk fel 3 evőkanál cukrot és 2 evőkanál ecetet nagyjából egy liter meleg vízben, majd öntsük a vázába, lehetőség szerint a virág szárát 6-7 centiméter magasan lepje el. A cukor tartósít, az ecet pedig a baktériumoktól védi a virágot.
  4. A titkos fegyver a hajlakk. Ahogy frizuránkat képes rögzíteni, úgy képes a virágokat is. Csak fújjunk 30 centiméter távolságból a szirmokra és a levelek alsó részére a hajlakkból, és máris megtettünk mindent azért, hogy tartós legyen a virágunk.