Konyha

A legjobb, ami egy uborkával történhet a kánikulában

Elérkeztünk ahhoz a ponthoz a kánikulában, amikor már csak két dolgot lehet csinálni: vízpartra menni vagy kovi ubit gyártani. A strandoláshoz nincs receptünk (pontosabban csupán csak annyi, hogy indulás!), kovászos uborkához viszont van.

Semmi sem fogható a házi kovászos uborka kissé fanyar, savanykás, ugyanakkor édes és erjedt, már-már perverz, ám csodálatosan frissítő ízéhez. Az a legjobb benne, hogy annyira egyszerű, hogy nem lehet elrontani. Ha minden a terv szerint megy, kívül roppanós lesz, belül pedig kissé szivacsos, de ez így van jól. A kovászolás gyakorlatilag annyi, hogy baktériumokkal megtámadtatjuk a növényt, jelen esetben az uborkát, hogy annak íze gyökeresen megváltozzon. Vannak, akik a kenyeres változatra esküsznek, ám akinek a gyomra nem bírja befogadni a zavaros lé látványát, az készítheti kenyér helyett burgonyával is.

Fotó: Freeimages.Org/ Herman Hooyschuur

Fotó: Freeimages.Org/ Herman Hooyschuur

Tényleg egyszerű

Egy kiló uborkához számoljunk egy csokor kaprot (aki amúgy nem szereti, az is tegye bele, ez a kötelező elem, nem fogjuk érezni az ízét), 6 szem fekete borsot, 5 gerezd fokhagymát, 1 liter meleg vizet, 2 nagy evőkanál sót és 2 szelet fehér kenyeret. Az uborkákat mossuk meg alaposan, vágjuk le a végeiket, és metsszük be az egyik felén keresztbe majdnem a végéig, hogy a páclé jó alaposan meg tudja rohasztani a belsejét is. Nagy befőttesüveg aljába tegyük bele először a megmosott kaprot, a borsszemeket, a fokhagymát, majd jó szorosan pakoljuk be az üvegbe az uborkákat („tetriszezzük meg”), majd lezárásképpen gyömöszöljük bele a kenyeret. Csak ezután melegítsük fel a vizet a sóval, majd valahogy ügyeskedjük bele mindet a befőttesüvegbe, de legalább annyit, hogy ellepje az egész építményünket. Tetejére tegyünk kistányért, majd mehet ki a napra, minimum 72 órára.

Tipp: Ha nagyon erősen tűzne a nap, akkor tegyük árnyékba az üveget, így maradnak roppanósak az ubik.