Csillagok

Így gyógyulhatunk kézjógával

Hogy a jóga rendszeres gyakorlása nemcsak a testünkre, de a szellemi és lelkivilágunkra is pozitív befolyással bír, már nem kétséges. Mint ahogyan az sem, hogy a kezünkön reflexzónák találhatóak, amelyek az agyunk és a testünk konkrét részeihez kapcsolódva hatással vannak rá. Egy jó kéztartással, azaz mundrával akár arra is képesek lehetünk, hogy egészségügyi állapotunkon javítsunk. A kézjóga segítségével akár még a betegségeinktől is megszabadulhatunk.

A jóga elmélete szerint a kéz az erőt és a hatalmat jelképezi és közvetítő szerepet tölt be az ég és a föld között. Azokat a kéztartásokat, amelyek segítenek az univerzum energiáit begyűjteni saját magunk számára, mundráknak nevezik. Segítségükkel energiablokkokat oldhatunk fel, ami egyfelől jótékonyan hat az érzelmi életünkre, másfelől stimulálja az agyunkat és a testünk egyéb szerveit is. A kezekben és az ujjakban lévő meridiánok (a talpreflexológia ugyanezt az elvet használja) finom érintésével vagy nyomásával, a megfelelő kéztartással gyors változásokat érhetünk el állapotunkban.

Hogyan csináljuk?

Bár vészhelyzetben az irodában is gyakorolhatjuk a mundrákat, a leghatékonyabb eredményért a jógához vagy a meditációhoz hasonlóan szükséges kellemes helyzetet teremtenünk (akár zenével, fényekkel, illatokkal is), és a nyugodt és mély légzésről se feledkezzünk meg. Ha naponta sikerül néhány percet szánnunk a kézjógára (5-10 perc bőven elegendő), hamarosan azt vesszük észre, hogy közérzetünk jobbá válik, energikusabbak és nyugodtabbak leszünk. Azok a panaszaink, amelyek megszüntetésére konkrét gyakorlatokat végzünk, jelentősen csillapodnak, sőt meg is szűnnek.

Kéztartás a stressz leküzdésére – Fotó: Ridikül.hu

Kéztartás a stressz leküzdésére – Fotó: Ridikül.hu

Stresszmentesítés

Amikor az életünk a folyamatos rohanásról és kapkodásról szól, amikor nem értjük, miért nem áll egy nap 36 órából, könnyen lehet, hogy a stressznek köszönhetően testi tüneteink alakulnak ki. Az érzelmeink lecsendesítésére kitűnő eszköz lehet a következő kéztartás. Próbáljunk meg minimum 5 percig benne maradni a pozícióban, ami közben mély levegőt véve érdemes átgondolni a mindennapjainkat. Mi az, ami miatt leterheltek vagyunk, mi az a feladat, amit le tudnánk adni, miért nem kérünk segítséget, kitől kérhetnénk, és mi az, ami feltölt minket energiával? A válaszok megtalálásával már el is indulhatunk a változtatás felé. Ezzel a kéztartással egyébiránt a pajzsmirigyünk működését is szabályozhatjuk.

Lazítás

Némi bemelegítés gyanánt dörzsöljük egymáshoz a kézhátakat és rázzuk le a kezeket. Mindezek után kulcsoljuk össze az ujjainkat a képen látható módon úgy, hogy a két mutatóujjunk ne érjen össze. Ülve végezve a gyakorlatot felfelé néző tenyérrel pihentethetjük a karunkat a combunkon, fekvő helyzetben pedig a hasunkra lefelé fektetve pihenhetünk ebben a kéztartásban.

Kéztartás lazításra – Fotó: Ridikül.hu

Kéztartás lazításra – Fotó: Ridikül.hu

Nőiesség és szerelem

Húzzuk a mellkasunk elé az egymáshoz nyomott tenyereinket, miközben az ujjaink zártak és nyújtva vannak. A két kéz a női és a férficsakrákat szimbolizálja, így harmóniát teremthetünk közöttük. Ha szerelmet szeretnénk bevonzani vagy párkapcsolati vitáinkat csendesíteni, ez a kéztartás jó szolgálatot tehet.

Szerelmes kéztartás – Fotó: Ridikül.hu

Ha a szerelmet keressük – Fotó: Ridikül.hu

Elsősegély szívroham esetén

Ezt a gyakorlatot is mindkét kezünkkel együtt kell végezni. Hajlítsuk be a mutatóujjat úgy, hogy a vége a hüvelykujj párnáján pihenjen, a középső és a gyűrűsujjunkat pedig szintén érintsük össze a hüvelykujjal, a kisujjat viszont nyújtsuk ki! Azért ha komoly szívpanaszaink vannak, jó, ha hívjuk a mentőket is. Amennyiben viszont nincs akut helyzet, kúraszerűen, naponta 3-szor 15 percig végezve, sokat javíthatunk a szívünk általános egészségén.

Kéztartás a szív egészségéért – Fotó: Ridikül.hu

Kéztartás a szív egészségéért – Fotó: Ridikül.hu

Fülfájásra

Akut probléma esetén naponta 3-4 alkalommal is gyakoroljuk ezt a kéztartást, 15-15 percig a hüvelykujjunkkal gyengéden megnyomva a behajlított középső ujjunkat. A fájdalmat már néhány alkalom után csillapítja, de kiváló a hallásproblémák javítására és egyéb fülbetegségek ellenszereként is.

Kéztartás fülfájásra – Fotó: Ridikül.hu

Kéztartás fülfájás csillapítására  – Fotó: Ridikül.hu

Emésztésre

Ezt a feladatot minkét kezünkkel végezzük el, ujjainkat hajlítsuk be, a hüvelykujjat tegyük a gyűrűsujjunkra. Mindezzel a máj- és a gyomorműködést serkenthetjük, javul az emésztésünk, és a székrekedés problémáját is megoldjuk. Azon is érdemes elgondolkodnunk, hogy mi az a lelki probléma, amit nem vesz be a gyomrunk, mi az a feszültség, ami miatt a saját emésztésünk kénytelen helyettünk nemet mondani.

Kéztartás az emésztés elősegítésére – Fotó: Riidikül.hu

Kéztartás az emésztés elősegítésére – Fotó: Riidikül.hu

Levezetésként beszélgessünk magunkkal a pozitív megerősítés okán. Ha azt halljuk, hogy jól érezzünk magunkat, könnyednek és ellazultnak látjuk a jelenlegi helyzetünket, a jó érzés megerősítést nyer és gyökeret ver.